Det blåser kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, vars regering drabbats av flera avhopp det senaste.
Det blåser kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, vars regering drabbats av flera avhopp det senaste. Bild: Eliot Blondet

Boris Johnsons dagar är räknade

Efter Partygate kom skandalen med snusk, lögner och avhopp. Boris Johnson går inte frivilligt, men missnöjet växer. Efter en revolt bland ministrar talar mycket för att hans dagar som premiärminister är räknade.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Boris Johnson är omstridd och lika svår att få grepp om som hans frisyr. Hans ställning är stark i parlamentet och inom det konservativa partiet. Eller rättare sagt var. Stödet eroderar snabbt med nya avgångar och krav på nyval.

Det började på allvar med Partygate. Regeringens stränga restriktioner under pandemin gällde britterna, men inte festerna på 10 Downing Street. Johnson fick böter, bad om ursäkt och gick vidare trots skarp kritik.

Men skandalen kring Chris Pincher blir det besvärligare att ta sig ut. Det gäller en parlamentsledamot som var berusad, tafsade på två män på en klubb och tvingades avgå. Men det var ett upprepat beteende som Johnson kände till, men utan att agera. Han hade fortsatt förtroende för Pincher.

ANNONS

Först på tisdagen erkände Johnson att han kände till anklagelser från 2019 mot Chris Pincher. Märkbart skakad beklagade han sitt misstag och bad, återigen, om ursäkt.

Ministeravhoppen som skakar Johnson

Finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid avgick samma kväll. Javid skriver att "det är tydligt att den här situationen kommer att fortsätta under ditt ledarskap – och därför har du förlorat min tillit".

På onsdag kväll hade minst 38 ministrar och tjänstemän lämnat Johnsons administration på mindre än ett dygn, enligt BBC. Bland dessa är Will Quince, minister för barn och familjer. Han försvarade Boris Johnson i intervjuer i måndags, men på falsk information från regeringskansliet. Han hade fått, hävdar han, "kategorisk försäkran" att Johnson inte var medveten om några "specifika" anklagelser mot Pincher när han utsågs som biträdande gruppledare tidigare i år. Det var inte sant.

Avslöjanden om regeringens bristande hantering av kränkande beteende från konservativa parlamentsledamöter är graverande och känslig.

Ett katastrofalt dåligt resultat i två nyligen genomförda fyllnadsval har bidragit till krisen och att allt fler konservativa tappar förtroendet för premiärministern. Han överlevde en förtroendeomröstning förra månaden och en ny kan inte hållas på ett år enligt nuvarande konservativa partiregler. Men det finns krafter som vill avskaffa regeln och utlösa en tidigare förtroendeomröstning.

ANNONS

En misstroendeomröstning i underhuset är mindre sannolik för närvarande. Den kräver att tillräckligt många konservativa parlamentsledamöter ställer sig bakom oppositionspartierna för att tvinga bort honom med enkel majoritet. Enligt Labours skuggminister Rachel Reeves borde Boris Johnson utlysa ett allmänt val om han är så säker på att landet stöder honom.

Stödet viker enligt mätningar

På onsdagen ombildade Boris Johnson regeringen med Nadhim Zahawi som finansminister och Steve Barclay som hälsominister. Han hade flera stormiga möten: först en högljudd utfrågning i underhuset – en verbal holmgång med beskyllningar om fusk och lögner – och sedan nya mycket pressande frågor av underhusets kommittéordförande.

På onsdagskvällen uppmanades Johnson av en grupp ledande ministrar på 10 Downing Street, som Michael Gove, att avgå, rapporterar BBC. Han kommer inte att sluta. Det skulle orsaka "kaos" och leda till att de konservativa "nästan säkert" förlorar nästa val, hävdar han. Han avskedade Michael Gove och ska ha kallat honom en orm.

Även Brandon Lewis, Nordirlandsminister, avgick i protest, enligt BBC.

Ungefär en femtedel av de konservativa uppges nu vända sig mot premiärministern. En ny misstroendeomröstning kan komma att ske redan nästa vecka.

En undersökning av YouGov visar att 69 procent av väljarna tycker att han borde avgå. Det är en ökning med 11 procent jämfört med för en månad sedan. Även 54 procent av de som röstade konservativt 2019 tycker att han borde gå, enligt politico.eu.

ANNONS

Johnsons senaste kris kommer i ett prekärt läge med krig i Europa, vikande ekonomier och stigande priser. Han vill bryta upp brexitavtalet om Nordirland i brott mot internationell rätt, varnade nyligen förra premiärministern Theresa May. EU hotar med rättsliga åtgärder och ytterst ett handelskrig. Leo Varadkar, Irlands vice premiärminister, har anklagat den brittiska regeringen för att riskera Storbritanniens upplösning och göra "chockerande" misstag över Nordirland. Enligt Varadkar har Boris Johnsons administration varit odemokratisk och respektlös.

I Skottland utmanas han av försteministern Nicola Sturgeon. Hon vill ha en ny folkomröstning om självständighet nästa år och ett återinträde i EU. Hon skriver på Twitter:

”Känns som att slutet kan vara nära för Johnson – inte ett ögonblick för tidigt. Noterbart är att de avgående ministrarna bara var beredda att gå när det ljögs för dem – de försvarade honom när han ljög för allmänheten. Hela den ruttna massan måste bort.”

Boris Johnson slåss för sin politiska överlevnad. Han ger sig aldrig självmant. Men den här gången är utgången inte given. Han sitter löst.

LÄS MER:Avhoppen duggar tätt kring Johnson

LÄS MER:Skandalerna som skakat Boris Johnson

LÄS MER:"Omöjligt att se någon väg ut för Johnson"

ANNONS