Donald Trump omfamnar Robert Kennedy efter att den senare gått ut med sitt stöd för Trump.
Donald Trump omfamnar Robert Kennedy efter att den senare gått ut med sitt stöd för Trump. Bild: Evan Vucci

Britt-Marie Matsson: Britt-Marie Mattsson: Nu kan demokraterna klippa banden helt

Robert Kennedy jr ställer upp för Donald Trump. Det kom överraskande, trots att Kennedy redan 2016 hade kontakt med Trump. Och med det klara beskedet slipper demokraterna bry sig om Kennedy som oberoende kandidat.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Robert Kennedy jr, kallad Bobby, är son till presidentkandidaten Robert som sköts ihjäl 1968 och brorson till president John F Kennedy som mördades 1963. Den mytomspunna Kennedysläkten har fortfarande en speciell ställning i USA.

Så när Robert Kennedy jr meddelade att han tänkte ställa upp i presidentvalet väckte det uppseende, först inom det demokratiska partiet. Han utmanade den sittande presidenten Joe Biden på samma sätt som hans farbror Ted – bror till John F och Robert – gjort 1980 då han försökte bli demokraternas presidentkandidat istället för Jimmy Carter som sökte omval. Ted Kennedy misslyckades.

Men snart bestämde sig Robert Kennedy jr för att gå sin egen väg, lämnade demokraterna och valde istället att ställa upp som oberoende kandidat. Inledningsvis var det framgångsrikt. Främst missnöjet med Joe Biden gjorde att han samlade 15 procent i opinionsmätningarna.

ANNONS

Kennedys budskap var en blandning av miljöengagemang, vaccinmotstånd och rena konspirationer. Det gjorde att demokraterna fruktade att han skulle dra till sig väljare i jämna delstater och därmed kunna avgöra presidentvalet till Donald Trumps fördel.

Stödet sjönk ihop

Men med Biden oväntat borta ur bilden och Kamala Harris som demokraternas val sjönk Kennedys stöd ihop. Från femton procent – och kanske uppåtgående – är det nu nere på fem och sjunkande. Kampanjdonationerna har snabbt försvunnit, kontor har stängts, medarbetare har hoppat av och även volontärer har lämnat det sjunkande skeppet.

Inför republikanernas konvent tog Trump kontakt med Kennedy och bad honom stiga på tåget. Samtalet spelades in, men Kennedy hävdade att hans "yeah" missuppfattats. Hans försök till kontakt med Kamala Harris besvarades inte.

Och nu står Robert Kennedy jr sida vid sida med Donald Trump och lovar honom sitt fulla stöd. Kennedy säger att han efter långa och ingående samtal med både Trump (och även hans son Donald jr och Tv-kanalen Fox sparkade stjärna Tucker Carlsson) förstått att han delar viktiga värderingar med den republikanske presidentkandidaten.

”En lång och sorglig historia”

Kennedys övergång till Trump och republikanerna har fått flertalet av hans syskon, kusiner och andra släktingar att öppet ta avstånd och i ett skrivet uttalande framhåller några av dem att detta är "det sorgliga slutet på en lång och sorglig historia".

ANNONS

Bobby Kennedy, som är 70 år, har alltid seglat fram på Kennedynamnet. Det är han inte ensam om, de flesta Kennedys uppfattar sig som speciella. Och det finns både plus och minus på Kennedys cv. När han startade den ideella organisationen Riverkeeper var det för att ställa bolag till ansvar för att de smutsade ned framförallt Hudsonfloden och dess bifloder och dricksvattnet i New York. Han hyllades för sitt miljöengagemang. Han var också uppskattad för sitt arbete med ursprungsbefolkningens rättigheter.

Våldsamt mässlingsutbrott

Men när Kennedy 2016 mötte Donald Trump i Trump Tower i New York – och visade intresse för att ingå i en möjlig framtida Trumpadministration – drog de aktiva i Riverkeeper öronen åt sig och såg till att Kennedy tvingades lämna organisationens ledning. Officiellt avgick han frivilligt.

Kennedy satte då istället på allvar igång sitt antivaccinationsarbete och uppmuntrade regeringen på Samoaöarna att avsluta vaccinationsprogram för barn, sedan två dödsfall inträffat. Resultatet blev ett våldsamt mässlingsutbrott där över åttio barn dog. Kennedy själv sade att han inte hade något med saken att göra.

Kennedys narkotikamissbruk med heroin och kokain sopades länge under mattan och förklarades med att han mist sin far under dramatiska omständigheter. Han kallade sig vid något tillfälle för "sexmissbrukare" och skyllde "dimman i hjärnan" på att han fått en mask i huvudet som ett resultat av dålig mat vid en utlandsresa.

ANNONS

Hans talproblem beror på en neurologisk sjukdom. När hans andra fru begick självmord – deprimerad och alkoholiserad av det hon kallade "psykisk tortyr" – hade hon blivit fråntagen vårdnaden av de fyra barnen som hon ansåg led av exmakens irrationella och märkliga beteende.

För ett par år sedan, i samband med "metoo", berättade en tidigare barnvakt hur hon – som många – utsatts för ovälkomna sexuella närmanden av Kennedy jr.

Kennedy har sagt att han har hur många skelett som helst i garderoben, men att han inte kommer ihåg flertalet av dem. Men om dessa skelett kunde rösta på honom vore han en given vinnare, skämtar han.

Men med Robert Kennedy jr fast förankrad vid Donald Trump och republikanerna behöver demokraterna och Kamala Harris längre bekymra sig över hur de skall hantera honom och hans minskade skara av supportrar. Han kan framställas som "weird" på samma sätt som Harris och hennes vice Tim Walz beskriver Trump och hans vice J.D, Vance. Knäpp, konstig, märklig.

Det är fortfarande möjligt att Robert Kennedy jr:s mest hängivna följare hänger med honom till Trump. Men flertalet har redan lämnat.

Och den största lättnaden för demokraterna – och familjen Kennedy – är att de nu helt kan klippa banden.

ANNONS
ANNONS