Arne Larsson: Daniel Helldén höll sig i naturen i sitt Almedalstal

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén höll sitt första tal i Almedalen, och bjöd på något helt annat än vad vi sett hittills i år. Istället för att svepa över alla tänkbara politikområden talade han om naturen och klimatet. Och tonen var snarare drömsk än konfrontativ.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

• BUDSKAP

Daniel Helldén klockade in på strax över 20 minuter, kortast hittills i år, trots ett relativt stillsamt tempo. Och till skillnad från tidigare talare försökte han inte trycka in allt om alla politikområden i sitt tal.

Vid sidan av ett par korta avstickare – om kortare arbetstid och att vi ska ta hand om varandra – så handlade allt om natur, klimat och den gröna omställningen. Ordet natur nämnde han 15 gånger, olika varianter av ordet klimat förekom vid 14 tillfällen.

Budskapet gick inte att ta miste på. Vi måste värna naturen till kommande generationer. Vi både kan och måste ställa om. Han attackerade regeringen för ”orealistiska kärnkraftsdrömmar” och att den ökar utsläppen ”mitt under brinnande klimatkris”. Men det var små parenteser i ett tal som faktiskt mest handlade om vad Miljöpartiet drömmer om och vill göra.

ANNONS

• TYPISKT CITAT

”Naturen ger oss återhämtning, vila, aktivitet och skönhet. Naturen ger oss verktyg för att möta klimatutmaningen. Och naturen ger oss alla mat på bordet.”

• STÖRST JUBEL

Märkligt nog följdes i stort sett varje mening av applåder. Och mest av allt jublades det faktiskt när Daniel Helldén konstaterade att Miljöpartiet blev tredje största parti i EU-valet.

• DAGSFORM

Daniel Helldén gjorde sitt första framträdande på Almedalens scen och såg lite ut som en väckelsepredikant där han stod i lila linneskjorta och med ett rejält fång blommor framför sig.

Tempot var däremot inte det minsta uppskruvat, utan tvärtom stillsamt och nästan lite drömmande när han talade om kärleken till naturen, sin barndoms sommar då han fick chans att leka och utforska ”vad en pinne kan vara eller vad en sten kan betyda”.

I en tid då politik väldigt ofta innebär konfrontation eller att skrika högst var det faktiskt ganska befriande.

• PUBLIK

Efter onsdagen, då Ulf Kristersson och Magdalena Andersson båda lockade en bra bit över 3 000 åskådare, sjönk publikantalet drastiskt. Omkring 900 personer lyssnade på Daniel Helldén, enligt Almedalsveckans uppgifter.

LÄS MER:Magdalena Andersson lovade evig sol över S-riket

LÄS MER:Ulf Kristersson bjöd på en allvarsam föreläsning

ANNONS