Finland ratade Jas Gripen igen – den här gången valde grannlandet att köpa amerikanska F-35:or.
Finland ratade Jas Gripen igen – den här gången valde grannlandet att köpa amerikanska F-35:or. Bild: Ross D. Franklin

Därför valde Finland inte Jas Gripen

Finland köper stridsflygplan från USA – igen. Valet föll på F-35 i kamp med Jas Gripen. Därmed går Sverige miste om en order från ännu ett grannland.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Beskedet gavs vid en presskonferens med den finländska regeringen och militärledningen på fredagseftermiddagen. Ordern omfattar 64 stridsflygplan för närmare 100 miljarder kronor.

F-35 Lightning II är mycket avancerat i en klass som i prestanda få andra operativa stridsflygplan kan mäta sig med. Det tillverkas av Lockheed Martin och kallas också Joint Strike Fighter. Det är ett så kallat femte generationens stridsflygplan, med smygteknik, och kan, precis som Gripen, användas i jakt-, attack- och spaningsroller.

En annan likhet med Gripen är att det är enmotorigt. Men det som påtagligt skiljer dem åt är kostnaderna. Inköpspriset ligger på omkring en miljard kronor och det är dyrt i underhåll och drift.

ANNONS

Grusade förhoppningar för Saab

Sveriges regering, försvarsmakten och framför allt försvarsföretaget Saab hade hoppats på en order som skulle säkra produktionen av Jas 39 E, den nya versionen, många år framåt. Det skulle dessutom vara ett trumkort i konkurrensen på den stenhårda internationella marknaden för stridsflygplan.

Som en allt närmare lierad med Finland i försvarssammanhang i planering och operativt, hade försvarsminister Peter Hultqvist sett en finländsk flygplansorder som ytterligare ett steg i samarbetet. Nu beklagar han i ett uttalande att Finland inte valde Jas Gripen E och spaningsplanet GlobalEye:

”Vi är övertygade om att Gripen- och GlobalEye-systemen, med en kombination av kvalificerade förmågor, låga kostnader och hög tillgänglighet, hade varit bra val även för Finland. Dessa båda system är skräddarsydda för att hantera våra gemensamma säkerhetsutmaningar och de särskilda krav som vår gemensamma nordiska miljö medför”, säger försvarsministern.

”Vi respekterar självklart det finska beslutet. Vårt försvarssamarbete baseras på gemensamma geostrategiska intressen och en gemensam syn på säkerhetsutmaningar. Försvarssamarbetet kommer att fortsätta utvecklas oberoende av detta och Finland kommer alltjämt vara vår närmsta försvars- och säkerhetspolitiska partner.”

Försvarsminister Peter Hultqvist framför den första serietillverkade JAS 39 Gripen E.
Försvarsminister Peter Hultqvist framför den första serietillverkade JAS 39 Gripen E. Bild: Henrik Montgomery/TT

Behovet av det nära samarbetet understryks av de geografiska och militärstrategiska realiteterna. Arbetet med att skapa förutsättningar för operativt samarbete i fred, kris och krig kommer att fortsätta, enligt Peter Hultqvist.

ANNONS

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen säger på en presskonferens.

– F-35 uppfyller servicekraven, kraven på industriellt samarbete och försvarskraven. Vägen till beslutet har varit lång och konkurrensen tuff. Finland önskar fortsätta samarbeta med alla parter som deltagit i processen.

Ersätter äldre amerikanska plan

Finland beställer nu 64 plan av modellen F-35. De ska ersätta de amerikanska F-18 Hornet-plan som Finlands flygvapen använder i dag och valde i konkurrens med bland annat svenska Gripen. Det var den största vapenaffären i Finlands historia och tillkännagavs i maj 1992 av dåvarande försvarsministern Elisabeth Rehn i Helsingfors.

Den ordern omfattade också 64 amerikanska stridsflygplan. Även nu fanns en uppdaterad version F-18 Super Hornet med i diskussionen tillsammans med Gripen E, europeiska Eurofighter och franska Rafale. Antti Kaikkonen säger sig ha förståelse för att andra konkurrenter nu är besvikna:

– Det kan bara vara en vinnare i den här typen av tävling, säger han. Vi har tagit hänsyn till säkerhetspolitiska aspekter när beslutet fattats, men prestandan har vägt tyngst.

Beslutet påverkar Finlands försvar i minst 30 år framöver, understryker han.

För Saab är fredagens nyhet en besvikelse. Men ingen katastrof. Stridsflyg är bara en del av försvarskoncernens verksamhet. Förutom att förnya flygplansflottan med den senaste versionen Gripen E för svenska flygvapnet finns planet med när flera länder ska välja ersättare till sina nuvarande och äldre flygsystem. Sverige är också ett av få länder i världen som har förmåga att utveckla och producera avancerat stridsflyg.

ANNONS

Nationer som har köpt eller hyr Gripen är Sydafrika, Brasilien, Ungern, Tjeckien och Thailand.

Även Norge valde F-35 framför Gripen. Andra länder som har satsat på det amerikanska planet är Storbritannien, Italien, Nederländerna, Kanada och Danmark. Turkiet ville köpa, men den affären stoppades när turkarna valde att köpa luftvärnssystemet S-400 från Ryssland. Det befäster ett faktum: den här typen av flygplansaffärer handlar om ekonomi, men framför allt om säkerhetspolitik.

LÄS MER:Konkurrent till Gripen bortvald i Kanada

LÄS MER:Amerikanska Patriot stärker luftförsvaret i ökat samarbete

ANNONS