"I stort sett hela Sabunis tal lät som en markering mot SD”

Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val. En sådan regering kommer sannolikt att vara beroende av Sverigedemokraterna. Ändå lät i stort sett hela Nyamko Sabunis tal som en markering mot partiet, säger GP:s politikreporter Arne Larsson.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Varför kommer det här beskedet nu?

– Alla partier vill ge intrycket av att vara offensiva och att de själva styr sitt öde. Men den deppiga sanningen i Liberalernas fall är att det inte finns så mycket att välja på. Partiet hade stöd av 2,8 procent av väljarna i februari månads väljarbarometer från GP/Sifo.

Det är alltså på god väg att försvinna helt och frågan om vart man egentligen är på väg har jagat partiet ända sedan Nyamko Sabuni tillträdde. Alla vet att hon inte tycker om januariavtalet, hon har tydligt visat att hon inte trivs där partiet är i dag – men vägrat ge besked om framtiden. Självfallet skulle det inte hålla hur länge som helst.

ANNONS

Hur lät det när beskedet gavs?

– Coronatider som det är, så gavs beskedet i form av ett direktsänt tal på Liberalernas Facebooksida. På ett sätt var det befriande att äntligen höra Nyamko Sabuni säga vad hon tycker, och det starkaste intrycket var att stora delar av talet lät som en markering mot Sverigedemokraterna. Sabuni inledde med att kalla Sverige för möjligheternas land och konstaterade att här kunde till och med ett flyktingbarn från Kongo bli partiledare. Hon trummade på om att alla ska ha friheten att forma sitt eget liv, att vi måste bekämpa rasism och så vidare. Hon sa till och med rakt ut att hon önskade att SD skulle försvinna ur riksdagen.

Varför är då detta så intressant? Jo, för beskedet var att Liberalerna vill lämna samarbetet med Socialdemokraterna – januariavtalet ska enligt Sabuni avslutas ”under ordnade former” efter det att höstbudgeten är på plats. Sedan vill partiet ingå in en borgerlig regering efter nästa val.

Varje nykter person inser att en sådan regering – om inte väljarna tänker om helt innan valet – skulle bli beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin budget. SD är i dag nästan sju gånger så stort som Liberalerna. Där kan ju var och en fundera på hur den maktbalansen skulle se ut och vilken garant för liberala värderingar Nyamko Sabuni kommer att ha kraft att vara i den relationen.

ANNONS

Hur kommer väljarna att reagera på dagens besked?

– Både Moderaterna och Kristdemokraterna har sedan tidigare tagit samma steg och alla väljare är i dag medvetna om att de planerar att regera med SD:s stöd. Moderaterna går bra i opinionen, KD något sämre – vilket i och för sig sannolikt beror på helt andra saker.

Innebär det att även Liberalernas väljare kommer att se den nya positionen som problemfri? Det är verkligen inte säkert. Om man tittar på SOM-institutets bilder som visar var i det politiska landskapet väljarna placerar sig själva, så återfinns L:s och C:s väljare intill varandra i mitten – medan M och KD-väljarna dragit iväg mot SD:s håll. Man ska heller inte glömma att SD ser Liberalerna som sin huvudfiende. Ett samarbete med det partiet, hur löst det än må vara, välkomnas sannolikt med enorm skepsis av många trogna liberaler.

Om inte de redan hunnit lämna partiet, förstås. Det besked som Nyamko Sabuni gav under fredagen var trots allt det minst oväntade politiska besked vi tagit emot på länge. Hur omvälvande det än är.

ANNONS