Partiledare som Ulf Kristersson (M) och andra makthavare som rör sig bland vanligt folk, det är den öppenheten som riskerar att gå förlorad efter onsdagens knivdåd i Visby.
Partiledare som Ulf Kristersson (M) och andra makthavare som rör sig bland vanligt folk, det är den öppenheten som riskerar att gå förlorad efter onsdagens knivdåd i Visby. Bild: Anders Ylander

Knivdådet är ett hot mot den öppenhet vi älskar

Almedalsveckan slutade i mörker. Blommor markerar platsen där Ing-Marie Wieselgren mördades på onsdagen. Det öppna samhället vi älskar, där makthavare och vanligt folk kan strosa runt på gatorna sida vid sida, är skakat. Hotat. Kanske blir denna unika demokratifest aldrig mer sig lik.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren var på väg till ett seminarium där hon skulle samtala med bland andra riksdagsledamoten och läkaren Anders W Jonsson och rektor Linnea Lindquist på Hammarkullsskolan när överfallet skedde.

Många har synpunkter på Almedalsveckan och talar om rosémingel och kotterier.

De finns förstås också.

Men framförallt är Almedalsveckan seminarier, till exempel om huruvida barn med diagnos får rätt stöd i skolan, som det Ing-Marie Wieselgren var på väg till. Det är därför som arrangemanget i Visby lockar till sig i stort alla makthavare i landet, år efter år.

Antivaxxare och experter

På den lilla kulle där journalister och statsvetare brukar stå under partiledartalen har vi i år fått sällskap av en liten grupp antivaxxare med hemmasydda banderoller. På något sätt ramar det ganska väl in vad Almedalen handlar om: här kan folk med hemmasnickrade teorier föra ut sina udda budskap sida vid sida med landets främsta valforskare, samtidigt som Ulf Kristofferson kommenterar i realtid i TV4.

ANNONS

Här höjer man knappt på ögonbrynen när man möter Anders Borg, Joakim Paasikivi, Petter Stordalen, Margaux Dietz eller Jan Eliasson i folkvimlet, när Ulf Kristersson drar förbi i joggingskor eller när man hamnar på samma glasskafé som Ebba Busch.

Här kan vem som helst stoppa en minister på gatan, ta en selfie eller framföra en synpunkt.

En folkfest för demokrati

Det som började med att Olof Palme höll tal på ett lastbilsflak intill den vackra parken vid vattnet 1968 har utvecklats till en världsunik demokratifest. De första åren var det i stort sett bara en mötesplats för politiker. Efterhand ville fler vara med. Organisationer och näringsliv. Innan pandemin slog till var antalet programpunkter under veckan uppe i över 4 000.

Hur är det med säkerheten i Visby, där hög och låg möts i de trånga gränderna?

Olof Palme fick aldrig uppleva hur Almedalsveckan växte till sin fulla storlek. Han mördades på en öppen gata i Stockholm 1986. Några år senare avslutade en knivman utrikesminister Anna Lindhs liv på ett varuhus i samma stad.

Det öppna samhället, där du möter din statsminister på tunnelbanan eller utanför bion, finns inte längre på samma sätt som då.

En oro för säkerheten

Och vi är nog många som funderat över hur Almedalsveckan ens är möjlig. Om något skulle hända med planet mellan Stockholm och Visby under veckans första dag, ja då skulle en stor del av Sveriges ekonomiska och politiska elit försvinna.

ANNONS

Och hur är det med säkerheten i Visby, där hög och låg möts i de trånga gränderna?

Ing-Marie Wieselgren fick aldrig chansen att dela med sig av sina erfarenheter och synpunkter i seminariet om barn med diagnoser och stöd i skolan. En knivbeväpnad man avslutade hennes liv vid Donners plats, ett stenkast från Almedalsparken.

Enligt åklagaren beror dådet av allt att döma på psykisk ohälsa, men den gripne gärningsmannen har enligt uppgifter också kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen – samma organisation som skapade oro och bland annat störde Centerledaren Annie Lööfs tal i Almedalen för fyra år sedan.

Oavsett motiv så blir det väldigt tydligt hur svårt det är för ett samhälle, där vi vill att vanligt folk ska kunna möta makthavare på gatan, att skydda sig.

Del av en extrem grupp eller ensam galning – mannen bakom knivdådet i Visby under onsdagen är inte bara ett hot mot Almedalsveckan, utan mot hela det öppna samhälle som vi älskar och värnar.

LÄS MER:"De demokratiska samtalen måste fortsätta"

LÄS MER:Ing-Marie Wieselgren knivdödades i Almedalen

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS