Jimmie Åkesson, Linus Bylund och Charlie Weimers på Sverigedemokraternas valvaka under söndagskvällen.
Jimmie Åkesson, Linus Bylund och Charlie Weimers på Sverigedemokraternas valvaka under söndagskvällen. Bild: Paul Wennerholm

Kristersson kan tacka Åkesson för valsegern

Ulf Kristersson blir med all sannolikhet Sveriges näste statsminister.
Men valets verkliga segerherre – och högerblockets segermakare – heter Jimmie Åkesson. Om det inte redan sjunkit in hos Moderaterna så lär det göra det inom de kommande dagarna. En ny epok i svensk politik är här.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Järnrören är borta. I stället: bubbel och galaklänning. Men den där kaxiga fingret-rakt-i-ansiktet-på-er-attityden är kvar. Helg seger! säger Rebecka Fallenkvist, Sverigedemokraternas TV-kanals stora affischnamn, till Samnytt i sändningen från SD:s valvaka.

Hon lägger till att det är en riktig segerhelg, men alla har redan gjort kopplingen: Sieg Heil, Hell seger – nu tar vi oss ända in i Rosenbad!

Samtidigt på Moderaternas valvaka: Ulf Kristersson talar om att han är beredd att ta sig an uppdraget som statsminister ”med ödmjukhet”. Och att landet behöver enas. Svåra tider är över oss.

Har hållit sin linje

Sverigedemokraterna bildades ur den rasistiska kamporganisationen Bevara Sverige svenskt. Det har till och med partiets egen vitbok slagit fast.

ANNONS

Huvudlinjen i partiets politik har ända sedan starten varit att invandringen är ett hot mot Sverige. Länge ansågs detta vara ett problem. Så sent som inför valet för fyra år sedan ville inget annat parti ens komma i närheten av Sverigedemokraterna.

Den här valrörelsen har det låtit annorlunda.

Från scenen i Almedalen hyllade Moderatledaren Ulf Kristersson Sverigedemokraterna för att partiet tidigare än alla andra såg att den stora invandringen var ett problem. Frågan är om han inte där och då blev SD:s bäste valarbetare.

I symbios med Moderaterna

Partiet är välkomnat in i värmen. Det har fått sin verklighetsbeskrivning bekräftad av flera andra partier och valresultatet kan väl ses som ett kvitto på den symbios som M och SD numera lever i: Moderaterna har skänkt Sverigedemokraterna legitimitet, och som tack samlar Sverigedemokraterna in tillräckligt många väljare för att Ulf Kristersson ska kunna bli statsminister.

Det är företagarna i Djursholm och besvikna gamla LO-medlemmar i Hagfors. Tillsammans, för förändring.

M gjorde inget vidare val. Inte KD heller. L hängde med knapp nöd kvar i riksdagen. Så visst, absolut: det här är Sverigedemokraternas segerhelg. Det måste Ulf Kristersson acceptera.

Budskapet från Moderatledaren är att SD inte ska få plats i regeringen. Svaret från Jimmie Åkesson är att det kommer att kosta.

ANNONS

Nu skrivs historia

Sverigedemokraterna har krävt att få ett utförligt skriftligt avtal, där det framgår vad som ska göras och när det ska göras. Det finns anledning att tro att partiet kommer att få igenom en stor del av det det vill. Hur styrkeförhållandena ser ut är lätt att se.

Nå. Politiken löser sig säkert. I alla fall tre av de fyra partierna känner varandra. Vet vad de vill. Det fjärde är så litet att det går att köra över.

Det stora, historiska, är någonting annat. Sverigedemokraterna har tidigare knappt varit i närheten av inflytande. Nu kan de diktera villkoren för en ny regering. Är det ett problem som kommer att leda till att svenskar med utländsk bakgrund blir utsatta? Eller är det skönt att vi äntligen kan tala om verkligheten som den är?

Det beror på vem du frågar. Polariseringen är enorm.

Och dessutom: Moderaterna är inte längre största parti på sin sida av politiken. Det spelar roll för dynamiken i regeringssamarbetet. Vid sidan av att styra landet kommer partiet behöva hitta sig själv och utveckla politiken – samtidigt som alla förstås är väl medvetna om att det parti som blivit förbisprunget sällan kommer ikapp igen.

Ja, vi ska nog se segerhelgen som början på en ny epok.

ANNONS

LÄS MER:Åkesson och Pehrson i samtal med Moderaterna

LÄS MER:Jubel hos SD när högerblocket går om: ”Förhandlingar börjar imorgon”

LÄS MER:SD-grundaren: ”Politiken är fortfarande densamma”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS