Kamala Harris, vicepresident och numera även presidentkandidat, under Demokraternas konvent i Chicago.
Kamala Harris, vicepresident och numera även presidentkandidat, under Demokraternas konvent i Chicago. Bild: Paul Sancya

Britt-Marie Mattsson: Nu väntar Kamala Harris viktigaste intervju i livet

Kamala Harris ställer upp för en intervju efter kritik för att ha duckat. Men hon kommer att ha Tim Walz vid sin sida. Och republikanerna hävdar nu att hon är för feg och okunnig för att vara ensam.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kamala Harris kastades in som demokraternas presidentkandidat efter att Joe Biden för en dryg månad sedan tvingades stiga åt sidan. Hon undvek intervjuer, men lovade att vara tillgänglig senast i slutet av augusti efter demokraternas konvent då hon formellt accepterade att bli partiets presidentkandidat.

Men tiden har runnit i väg och både republikanerna och medierna har påmint henne om löftet. Det blir därför i sista stund när hon natten till fredagen svensk tid ställer upp för tv-bolaget CNN. Hon intervjuas av programledaren Dana Bash som också var en av utfrågarna vid debatten mellan Donald Trump och Joe Biden i juni.

ANNONS

Donald Trump hävdar att Kamala Harris har lågt IQ och av det skälet inte vågar låta sig intervjuas.

Demokraterna har valt platsen för intervjun. Det blir Savannah i en av vågmästarstaterna, Georgia, där Harris och hennes vicepresidentkandidat Tim Walz även gör kampanjframträdanden.

Att Tim Walz skulle vara med vid Kamala Harris första intervju som presidentkandidat var långt ifrån väntat. Oftast brukar presidentteamen ha några gemensamma framträdanden, men vill helst maximera den mediala effekten genom att kampanja var för sig och på det sättet hinna med så många delstater som möjligt.

Donald Trump hävdar att Kamala Harris har lågt IQ och av det skälet inte vågar låta sig intervjuas. Han är övertygad om att det är just detta som gör att hon inte vill sitta ensam med utfrågaren. Med Tim Walz känner hon sig, enligt republikanerna, mindre utsatt och kan lämna över de svåra frågorna till honom.

Harris är inte ovan när det gäller intervjuer. Hon har varit vicepresident i tre och ett halvt år och varit mer tillgänglig för medierna än president Joe Biden

Demokraterna kontrar med att laget Harris/ Walz på detta sätt visar upp sig på en och samma gång och att tittarna enklare kan bilda sig en uppfattning om dem än om de ställer upp var för sig vid skilda tillfällen.

Harris är inte ovan när det gäller intervjuer. Hon har varit vicepresident i tre och ett halvt år och varit mer tillgänglig för medierna än president Joe Biden, som också kritiseras för att sällan haft presskonferenser i Vita Huset och för att han undvikit större intervjuer med enskilda nyhetsföretag.

ANNONS

Men Harris har sällan synts i större sammanhang, detta främst av skälet att vicepresidenter alltid har en mer undanskymd position och mer sällan attraherar mediernas intresse. Vicepresidenter brukar oftast själva försöka komma fram i rampljuset, men det de har att säga möter inte samma intresse som presidenternas framträdanden.

Kamala Harris har dock haft migrationsfrågorna vid gränsen på sitt bord, men det har i huvudsak handlat om samtal med ledare i Centralamerika och Mexiko för att kunna komma fram till en lösning. Hon förföljs av svaret – att hon inte varit i Europa heller – på en fråga om varför hon inte åkt till gränsen.

För Kamala Harris är det tveklöst den viktigaste intervjun som hon hittills har gjort. Det gäller både att behålla lugnet och att engagerat tala om de sakfrågor som kampanjen driver.

Intervjun i CNN väntas locka över 30 miljoner tittare och ytterligare tiotals miljoner som följer den på andra sätt. Det är lika många som såg debatten mellan Donald Trump och Joe Biden.

För Kamala Harris är det tveklöst den viktigaste intervjun som hon hittills har gjort. Det gäller både att behålla lugnet och att engagerat tala om de sakfrågor som kampanjen driver – ekonomi, aborter, immigration och internationella ämnen som krigen i Gaza och Ukraina. Här måste även detaljer kunna besvaras. Att vända sig för mycket till Tim Walz riskerar att markera svaghet som Donald Trump och republikanerna kan utnyttja.

ANNONS

Även Tim Walz har en besvärlig position. Han är redan på förhand nummer två och är en vicepresidentkandidat som väljarna fortfarande inte lärt känna. Han ska presentera sig själv som en trovärdig politiker utan att för den sakens skull ta över så att Kamala Harris hamnar i bakvattnet.

Men hur det än går har Trumpkampanjen redan bestämt sig. Intervjun ska beskrivas som att ”fega Kamala” varken vågade eller kunde låta sig intervjuas ensam utan Tim Walz som stöttande krycka.

LÄS MER:Harris tryckte på alla nödvändiga knappar i avslutningstalet

LÄS MER:Kamala Harris accepterade Demokraternas nominering

LÄS MER:Trumps attack: Harris gömmer sig från pressen

LÄS MER:Kamala Harris liv fram till att bli presidentkandidat

ANNONS