Liberalernas ökning kan bli viktig för hela högersidan i svensk politik. Med sin mittenprofil kan partiet ha lättare att vinna väljare över blockgränsen.
Liberalernas ökning kan bli viktig för hela högersidan i svensk politik. Med sin mittenprofil kan partiet ha lättare att vinna väljare över blockgränsen. Bild: Adam Ihse

Pehrsoneffekten kan vinna valet åt Kristersson

Väldigt lite har hänt i opinionen, ändå är GP/Sifos majmätning den mest intressanta på länge. Påskupploppen och de rekordmånga skjutningarna har inte lyft högersidan nämnvärt. Hårdare tag-retorik räcker uppenbarligen inte för att locka väljare över blockgränsen.
Mot den bakgrunden är Liberalernas lyft extra viktigt för Kristerssonsidan.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Politik är på många sätt en cynisk bransch. Stora katastrofer kan gynna vissa partier.

Under coronapandemin ökade Socialdemokraterna, eftersom vi människor har en förmåga att sluta upp bakom ledningen när det bränner till på allvar. Samma sak under det pågående kriget i Ukraina. Händelser av den typen gynnar nästan alltid den sittande regeringen.

Upploppen borde lyft M

Därför borde upploppen under påskhelgen varit till högerpartiernas fördel. Kriget hamnade i skymundan och inrikespolitiken kom i fokus.

Oppositionen fick tillfälle hamra in budskapet att regeringen inte har kontroll på läget i förorterna, att kriminaliteten skenar och att det mesta är elände.

Även om det varit förhållandevis lugnt i Göteborgsområdet det senaste halvåret, så har 2022 inte börjat bra i andra delar av landet. Antalet skjutningar har varit rekordmånga under årets första månader, så här fanns alla möjligheter att slå larm utan att låta alltför alarmistisk.

ANNONS

Moderaterna har hög trovärdighet i lag och ordningsfrågan, så detta borde lyft partiet. Men så ser det inte ut i mätningen. M landar på 20,8, vilket är ungefär i nivå med valresultatet från 2018.

Knappar in – men bara lite

Totalt har högerblocket stöd av 48,1 procent. S, MP, C och V samlar 49,8 procent.

Skillnaden är mindre än för en månad sedan. Men inte särskilt mycket mindre. Och den har legat på ungefär samma nivå under ganska lång tid.

Moderaterna med samarbetspartier måste helt enkelt hitta ett sätt att locka väljare över blockgränsen. I samband med påskupploppen var det ett tydligt fokus på hårdare tag. Mest uppmärksamhet fick KD-ledaren Ebba Buschs uttalanden om att poliserna borde skjutit skarpt.

Kanske uppfattar de väljare som ligger i gränslandet budskapet som för entonigt. Kanske uppfattar de att M och KD i såväl åsikter som retorik lagt sig alltför nära SD. Partierna har nu så gemensamma utspel bakom sig att det är svårt för väljarna att uppfatta dem som något annat än ett samspelt och synkroniserat block.

För en mittenväljare blir det ett stort kliv att ta.

L:s lyft kan bli avgörande

Det som lyft högersidan är att Liberalerna ökat. Partiet har klättrat från 2,4 till 3,6 procent sedan Johan Pehrson tog över.

Det kan tyckas märkligt med tanke på att han för samma politik som Nyamko Sabuni, men vi har sett det förr: samma sak hände i Moderaterna när Ulf Kristersson efterträdde Anna Kinberg Batra.

ANNONS

Den som genomför en politisk svängning straffas helt enkelt hårdare än den som styr vidare i samma kurs. Dessutom döms kvinnor hårdare än män. Kinberg Batra och Sabuni utsattes för hårt internt krypskytte, vilket i ledde till deras fall. Färre vågar sticka upp mot etablerade män som Kristersson eller Pehrson, vilket gör att det ser lugnare ut i partiet.

Att Liberalerna växer är egentligen det enda Ulf Kristersson kan glädja sig åt i den här mätningen. Och faktum är att det kan bli helt avgörande för Moderatledarens möjligheter att bli statsminister.

Tveksamma väljare i mitten, som ser det som ett alldeles för stort steg att rösta på M, KD eller SD, har förmodligen lättare att se Liberalerna som ett acceptabelt alternativ.

Det kan alltså locka väljare över gränsen. Vilket är precis det Ulf Kristerssons sällskap måste göra.

LÄS MER:L ökar i nya mätning

Tre tendenser

MP är det värsta krispartiet

Om Miljöpartiets plan var att vinna väljare genom att profilera sig på egen hand, så har det slagit helt fel. Partiet är i dag betydligt mer illa ute än Liberalerna.

C har tappat flytet

Centerpartiet är markant under sitt valresultat. Rollen som ensamt parti i "den breda mitten” är inte enkel att sälja in till väljarna.

V tillbaka på valresultatet

Vänsterpartiet har vunnit på att vara en tydlig vänsteropposition under mandatperioden, men nu är allt ökat stöd borta och partiet är tillbaka på 2018 års valresultat.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS