Sara Blom: Viktig kamp för mångfalden

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I en legendarisk artikel från 1950 ställer matematikern Alan Turing frågan "Kan maskiner tänka?" Och han utformar ett sätt att ta reda på det. Det har kommit att kallas Turing-testet.

I Turing-testet tänker han sig två testobjekt, en är människa och en är maskin. En observatör ska ta reda på vem som är vad genom att ställa frågor via en avidentifierande mellanhand. Om observatören lyckas avgöra vilket av testobjekten som är en maskin, då kan den maskinen inte tänka.

Att det finns gott om maskiner som inte klarar testet är uppenbart, men den intressanta frågan för Turing var om det kan finnas en maskin som lyckas. Turing-testet är aktuellt när man pratar om artificiell intelligens. Numera är Alan Turing också känd för sina insatser med att knäcka chiffersystemet Enigma under andra världskriget, vilket inte blev offentligt förrän mycket senare.

ANNONS

Människor som blundar

I min bokhylla står ett litet tunt 15x15 cm häfte, med bilder på människor som blundar. Vid första anblicken ser det ut som foton, men det är målningar av Erika Dahlén. De föreställer olika och unika människor. I en inledande text skriver konstnären att den som betraktar någon som blundar "inte kan undgå att dras in i det osynliga. Det är svårt att låta bli att fantisera om det man inte ser".

Målningarna speglar mänsklighetens mångfald. För mig är de också bilder på Kristus. Jag vet inte om de avbildade skulle känna sig bekväma med en sån beskrivning. Men för mig visar bilderna på den mångfald som finns bland alla de som följer Kristus. Emellanåt har häftet fått stå framme, uppslaget så att två bilder syns, som en slags ikon.

Människor i marginalen

ANNONS

Ibland är det i marginalen det händer. I slutet på maj publicerades i tidningen Nature nyheten att man hittat fossil av en tidig människoart. Om man tittar på artikeln i dag på nätet så finns en kommentar att man ändrat rubriken. Den första rubriken talade om en mänsklig förfader. Men det har nu ändrats, eftersom man inte alls vet om den nyupptäckta arten är en förfader till människan eller en släkting.

Också mänsklighetens historia präglas av mångfald. I något sammanhang har jag hört beskrivningen att evolutionen inte är som ett träd som grenar ut sig, den är mer som ett fritt växande buskage.

Just nu vajar regnbågsflaggorna över Göteborg, och på andra platser runt om. Det flaggas för en mångfald där alla är välkomna. Vad vi än vill använda för benämningar på oss själva, eller inte, så vajar mångfaldens färger för vår variation, både i likhet och olikhet.

Alan Turings öde påminner oss om hur viktigt det är. I början av femtiotalet blev han dömd för homosexualitet, som var ett brott i Storbritannien fram till 1967. Han dömdes till hormonbehandling, och i juni 1954 hittades han död i sitt hem, förgiftad av cyanid, tillsynes hade han tagit sitt liv. Nästan 60 år senare benådades han postumt.

ANNONS

Kampen för och firandet av mångfald går hand i hand. Happy Pride!

ANNONS