Iphone 11 Pro finns i en ny färg, midnattsgrön, och i rymdgrå, guld och silver. Den har glas, som är tåligare än tidigare, på fram- och baksida och kant av rostfritt stål. Objektiven sticker ut lite.
Iphone 11 Pro finns i en ny färg, midnattsgrön, och i rymdgrå, guld och silver. Den har glas, som är tåligare än tidigare, på fram- och baksida och kant av rostfritt stål. Objektiven sticker ut lite. Bild: EVA WIESELGREN

Tålig lyx med fokus på kameran

Ultravidvinkel, vidvinkel, tele. Apples senaste toppmobil har tre kameror på baksidan. Du får med hela motivet utan att behöva ta ett steg tillbaka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Apple är inte först. Flera androidmobiler har redan tre objektiv och nattläge, en annan av kameranyheterna på årets iphonemodeller.

Apple kommer ikapp och briljerar med det som alltid varit deras främsta styrka – användargränssnittet. Det känns enkelt att använda kameran, jag tänker inte på att det är tre olika utan allt hänger ihop.

Pro i namnet antyder att det här är en mobil för proffs. Det är bilder tagna av proffs som visas i reklamen. Men proffsen använder fortfarande stora systemkameror som sitt huvudsakliga arbetsredskap.

Mobilen ersätter den enkla sikta-och-tryck-kameran och har fått oss amatörer att fotografera mer än någonsin. Inte längre för att klistra in bilder i fotoalbum utan för att dela på sociala medier.

ANNONS

Nästan hälften av svenskarna har Iphone som mobil enligt den stora undersökningen Svenskarna och internet.

Även om Apple inte leder utvecklingen får deras nyheter stor påverkan på många. Vi kan nu vänta oss slofies, selfies i slowmotion, och svartvita porträtt med vit bakgrund, två andra Iphonenyheter.

Nattläget gör bilder tagna i mörker ljusare. Ett alternativ till att ta bilder med blixt inomhus och en möjlighet att fånga färger och detaljer i skymningen eller på natten utomhus.

Nattläget finns inte på ultravidvinkelkameran. I vidvinkel- och telekameran slås det på automatiskt när det är mörkt. Vill du inte använda det måste du stänga av det. När det används måste du hålla mobilen stilla några sekunder. Resultatet kan bli jättebra, men inte alltid. Ibland blir ser färgerna onaturligt grälla ut, och finns det en ljuskälla i bilden, som en måne eller en lampa, blir det ofta störande reflexer.

Iphone 11 Pro har längre batteritid än tidigare modeller och är tåligare mot vatten. Den kan ligga på 4 meters djup upp till 30 minuter. Vattenskyddet slits dock bort med tiden och fuktskador täcks inte av garantin.

Jag har testat Iphone 11 Pro som har 5,8 tums skärm. Det finns en större som heter Iphone 11 Pro Max och har 6,5 tums skärm. Den har längre batteritid och kostar från 14 295 kronor. Apple tar emot gamla Iphone i inbyte om du vill sänka priset. Den enklare modellen Iphone 11 återkommer jag till i en kommande artikel.

ANNONS

Mobiltelefon

Iphone 11 Pro

Pris: Från 12 995 kronor

*****

ANNONS