Tiktok synliggör ett problem, men vägrar ge information som skulle hjälpa oss att komma vidare, skriver Emanuel Karlsten.
Tiktok synliggör ett problem, men vägrar ge information som skulle hjälpa oss att komma vidare, skriver Emanuel Karlsten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Emanuel Karlsten: Tiktoks transparens lämnar många frågor om SD:s nedstängda konton

Tiktok har stängt ned totalt 35 trollkonton med koppling till Sverigedemokraterna. Det är 22 fler än de Kalla fakta avslöjade ingick i Sverigedemokraternas trollfabrik. Men vad vet vi egentligen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nyligen släppte Tiktok en transparensrapport över “Covert influence operations”. Enkelt översatt: Vilka påverkansoperationer företaget upptäckt på den egna plattformen. En gång i månaden släpps en sådan, ett sätt för företaget att inför EU-valet skapa transparens kring hur deras plattform används för desinformation och vilka åtgärder som sätts in. Att Sverige nu nämns var inte oväntat. Redan i juni kunde flera medier rapportera att Tiktok raderat samtliga av de 13 konton TV4 avslöjat var en del av Sverigedemokraternas trollfabrik. Tiktok Sverige bekräftade att företaget stod bakom raderingen, men hänvisade i övrigt till den transparensrapporten.

Det är alltså den som offentliggjordes på torsdagen. Här framkommer flera unika saker. Det mest anmärkningsvärda är att det handlar om totalt 35 konton, alltså 22 fler än de som tidigare avslöjats. Tidigare har källor på svenska Tiktok meddelat att de inlett en grundlig utredning med anledning av Kalla faktas avslöjanden. Det är ovanligt, i transparensrapportens historia har det bara hänt en gång tidigare att externa händelser föranlett en utredning på Tiktok.

ANNONS

”Vi bedömer att detta nätverk bedrevs från Sverige och riktade sig mot en svensk målgrupp.”

I Tiktoks mycket korta och ytliga genomgång nämns förvisso inte att de 35 konton som nu raderats inkluderar de konton Kalla faktas avslöjat, men beskrivningen om vad nätverket av konton gjort överensstämmer med det som tidigare avslöjats: “Vi bedömer att detta nätverk bedrevs från Sverige och riktade sig mot en svensk målgrupp. Individerna bakom nätverket skapade icke autentiska konton för att konstgjort förstärka narrativ på svenska som var fördelaktigt för Sverigedemokraterna och deras agenda”. Vilka är kontona? Ingen övrig information finns, och Sverigedemokraterna själva menar att de inte vet eller har några anonyma konton kvar (vilket är sant, eftersom de i så fall raderades förra månaden). Man skulle kunna spekulera i att det handlar om personer som använt samma IP-adress, eller på andra sätt haft konton går att tekniskt koppla samman. Men vi vet inte.

Det finns däremot två andra saker som vi vet och som är särskilt anmärkningsvärda: Tiktok menar att “nätverket skapade vilseledande personas inklusive konton som utgav sig för att vara statliga myndigheter”. Det är ny information som inte funnits med i Kalla faktas reportage.

Och till slut också räckvidden: Totalt har de 35 kontona haft nästan 109 537 följare. Det innebär att nätverket haft störst räckvidd av alla de som under året avslöjats bedriva påverkanskampanjer inom EU.

ANNONS

All denna nya information är viktig och unik – och vi vet den tack vare Tiktoks försök att vara transparenta. Men informationen är så knapphändig att den är omöjlig att använda.

Det är obegripligt. Tiktok synliggör ett problem, men vägrar ge information som skulle hjälpa oss att komma vidare. Har SD ljugit när de sagt att de bara hade 13 anonyma konton? Finns det en större systematik?

Några sådana frågor går nu inte att fråga. Eftersom Tiktok version av transparens är helt ogenomskinlig.

LÄS MER:Daniel Andersson infiltrerade Sverigedemokraterna

LÄS MER:Därför kommer inte Kalla faktas program påverka SD

LÄS MER:Jimmie Åkesson satsar allt på ett kort – och riskerna har aldrig varit högre

ANNONS