Planer på billigare bostäder ifrågasätts

Billiga bostäder i Frihamnen fortsätter att röra upp debatt. Nu kräver riksdagsledamoten Robert Hannah (L) svar av bostadsminister Peter Eriksson (MP).

ANNONS
|

Det rödgrönrosa styret i Göteborg vill pröva ett nytt system för att bygga billigare bostäder och få en större social blandning. Frihamnen är ett försöksområde där man villkorat en maxhyra för en del av det som kommer att byggas. IntresseorganisationenFastighets-ägarna protesterade redan 2014, när upplägget presenterades, medan Hyresgästföreningen gjorde tummen upp.

Nu har frågan också nått riksdagen. Robert Hannah, L-ledamot från Göteborg, har ställt en skriftlig fråga till bostadsminister Peter Eriksson.

– Göteborg smyginför social housing i Sverige, utan att det har föregåtts av en utredning och ett riksdagsbeslut. Det skulle helt förändra den svenska modellen för hyressättning, säger Robert Hannah.

ANNONS

Han tycker att upplägget går mot ett kontinentalt system där en viss typ av bostäder endast är tillgänglig för en viss grupp.

– Det är ett stor avsteg som Göteborg kör på helt eget bevåg.

Ulf Kamne (MP) är byggnadsnämndens ordförande och en av arkitekterna bakom förslaget om att 25 procent av hyresrätterna i Frihamnen ska ha en maxhyra.

– Robert Hannahs fråga känns lite som att yra upp damm utan att ha något att komma med. Man måste blunda aktivt för att inte se de problem som följer med ökade sociala klyftor.

Robert Hannah tror dock inte att politiskt beslutade hyresnivåer kommer att minska segregationen.

– Det som kommer att hända är att äldre personer med lägre inkomster tar lägenheterna. De kommer inte att gå till den segregerade familjen i Biskop.

Liberalerna vill se en fri hyressättning i nyproduktion och se över den nuvarande principen där bruksvärdet ska avgöra hyran.

Eldar det inte på segregationen ytterligare?

– Faktiskt inte. Det nuvarande systemet, där det kostar ungefär lika mycket att bo i en 60-talslägenhet i city som i Biskop, har skapat en extrem segregation. Biskop behöver få konkurrerar med priset. Frihamnsmodellen leder bara till en svart marknad och orättvisor. Resursstarka människor väljer att bo centralt. Det finns en anledning till att rödgröna bor i Majorna och på Södermalm.

ANNONS

Ulf Kamne säger att de ännu inte bestämt hur modellen för vem som ska väljas ut till de billigare lägenheterna ska se ut och att det därför kommer att vara svårt för Peter Eriksson att svara på Robert Hannahs fråga..

– Där finns det en del att ta ställning till. Jag hade hoppats att vi skulle ha ett förslag för Framtiden AB under hösten, men de formella besluten kommer nog först i vår.

Billiga bostäder

  1. I Frihamnen ska 25 procent av hyresrätterna ha en maxhyra, en del av dem ska kosta max 1 000 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 70 kvadratmeter blir det 5 833 kronor i månaden.
  2. Efter en tävling utsågs tre privata aktörer och kommunala Framtiden AB, för att bygga billigt. De tre privata företagen är Botrygg, Rikshem och Magnolia.
  3. Normalt sätts hyrorna genom förhandlingar mellan representanter för hyresgästerna och för fastighetsägarna. Principen är att ju högre kvaliteter när det gäller materialval och läge i huset, desto högre hyra. Men fortfarande väger produktionsåret för fastigheten tungt.
  4. Social housing finns runt om i Europa och förknippas ofta med dålig kvalitet och utanförskap.
ANNONS