Skogsmus
Skogsmus

Rekordmånga möss i år

Mussäsongen har startat och i år är det fler som fått in dem i husen än vanligt.
– I år verkar det vara ett riktigt musår, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert.

ANNONS
|

Mellan juni och augusti i år har Anticimex gjort 51 procent fler saneringar av möss än samma period förra året. Tidigare har även Insecta berättat i P4 Sjuhärad att det är kaos på vissa ställen.

– Nu är det mussäsong och det går lite i vågor genom åren, men i år verkar det vara ett riktigt musår. De kan vara så att de har haft ett riktigt bra år. En mild vinter följd av en bra säsong, de kanske har fått en extra kull, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert och biolog på Anticimex.

De har även sett en stor ökning i september jämfört med augusti, men det är vanligt med en ökning under sensommaren och hösten.

ANNONS

– De vill gärna söka sig till tryggare platser och det är då de letar sig in i våra bostäder och byggnader. Det sker alltid så här års, men i år verkar vi ha mer än vanligt, säger Thomas Persson Vinnersten.

LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

Han förklarar att det vid den här tiden på året är allra vanligast att det är skogsmöss som flyttar in i husen. De förökar sig inte inomhus och kommer sannolikt att flytta ut igen till våren – eftersom det trivs bäst i skogen. Husmusen är lite ovanligare.

Hur vet man vilken det är som flyttat in?

– Om man upplever att nu, så här års, har man fått massa möss, då är det i regel skogsmössen. Har man husmus-problem upplever man det året runt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Skadedjursbekämpare har flera råd till den som vill undvika problem med möss som det är hög tid att genomföra, helst igår.

Så förebygger du möss

Täta hål i husgrunden.

Sätt metallnät på håligheter

Se till att gräset är kortklippt runt huset.

Plantera inte buskar och träd nära fasaden.

Undvik klätterväxter, ved, möbler eller annat mot fasaden mössen kan klättra upp på.

Städa upp fågelmat.

Ha lock på sopbehållare och sköt komposter, samt placera dem en bit från huset.

Håll rent under altaner och låga balkonger.

Källa: Anticimex

Tipsen handlar om att täta sitt hus, eftersom en mus bara behöver ett fem millimeter stort hål för att kunna klämma sig in igenom, hålla rent från mat och klippa växter som kan fungera som en bro till delar av huset där mössen kan ta sig in. Men ibland tar de sig in ändå.

ANNONS

– Har man någon enstaka mus så är det inte hela världen. Men de gnager på det mesta, skitar ner och kissar. Om det är mycket möss så börjar det lukta efter ett tag, säger Thomas Persson Vinnersten och tillägger att mössen i värsta fall gnager på helt fel saker, som exempelvis elsladdar.

För att försöka bli av med möss finns det många olika typer av fällor, men Thomas Persson Vinnersten tror att det finns bättre sätt att locka mössen än med ost.

– Lite choklad eller nougat tycker de om. Inte några torra ostbitar, utan något kladdigt och lite sött, säger han.

Ett ytterligare steg, för svåra fall, är att anlita någon som har tillstånd att använda bekämpningsmedel, som det skadedjursbolag som man har via hemförsäkringen.

Måste man döda dem?

– Det måste man inte. Det bästa är att förebygga genom att täta så de inte kommer in. Bor man i ett äldre hus med lite håligheter så är det väldigt svårt att fånga dem.

LÄS MER:Högsäsong för gnagande inkräktare

ANNONS