Saltvattenbassängerna i Jubileumsparken är fortfarande inte klara

En vecka efter att de efterlängtade saltvattenpoolerna öppnade i Jubileumsparken var de tvungna att stänga igen. Det var delar av bassängerna som fattades. En månad senare är de fortfarande inte helt klara, och förväntas öppna någon gång i augusti.

ANNONS
|

Saltvattenpoolerna i Frihamnen öppnade lagom till Göteborgs jubileumsfirande i början av juni. När GP var på plats dagarna innan invigningen var arbetet fortfarande i full gång med att få de sista delarna på plats.

Bassängerna kunde öppnas och invigas under firandet, men en vecka senare var de tvungna att stänga igen. Det på grund av att en list, som skulle se till att inget vatten från hamnbassängen tog sig in i poolerna, inte hade kommit på plats än.

– Det är ju jättetråkigt att vi får stänga igen. Vi hade en väldigt tight deadline för att få igång anläggningen och vi är väldigt nöjda med att vi faktiskt kunde öppna till invigningen. Vi hoppas att besökarna ändå vill vistas här när saltvattenbassängerna är stängda, sa Amelie Sandow som är projektledare för hamnbadet till tidningen då.

ANNONS

Fortsatt arbete med vattenreningen

Tanken var att bassängerna skulle öppna igen i början av juli. Men en månad efter att de stängts för första gången meddelar Göteborgs stad att poolerna fortfarande inte är helt redo för badare.

– Vi behöver lite mer tid för att få det att fungera, för att vi inte ska behöva hålla på att öppna och stänga hela tiden och kunna vara helt säkra, säger Jakob Andreasson, avdelningschef vid exploateringsförvaltningen.

Det är pumpar och vattenreningen som behöver kalibreras, för att bara saltvatten från saltvattenkilen under vattnet i älven ska kunna ta sig upp i bassängerna, enligt Jakob Andreasson. Annars blir vattenkvaliteten för dålig. Han säger att det är ny teknik, och att inkörningen därför tar längre tid.

Öppnades bassängerna för tidigt?

– I den bästa av världar hade vi varit klara lite tidigare för att kunna provköra under våren. Det är ingen teknik vi har använt innan och det tar lite tid.

Arbetet med saltvattenpoolerna kommer inte tillföra några extra kostnader, enligt Jakob Andreasson.

– Anläggningen i sig är klar, men nu handlar det om att få tekniken att fungera långsiktigt och hållbart för att det ska bli tryggt att bada, säger han.

Hålls stängda till augusti

Bassängerna planeras vara redo att öppna igen i början eller i mitten av augusti, men något exakt datum går inte att sätta i nuläget, säger Jakob Andreasson.

ANNONS

När saltvattenpoolerna öppnar igen kan de användas året runt. Jubileumsbadet har även en sötvattenpool, som har kunnat användas medan arbetet med saltvattenbassängerna pågått. Den kommer fortsätta vara öppen även nu.

– Den hämtar vatten på ett annat vis, och det finns bra erfarenhet av den. Den är intrimmad och den använder samma teknik som vi har haft innan de nya poolerna, säger Jakob Andreasson.

Under två veckor kommer sötvattenpoolen även vara öppen för morgonbad.

Hamnbadet i Jubileumsparken

Badet ligger i Frihamnen och är en del av Jubileumsparken. Närmaste hållplats är Frihamnsporten, eller Frihamnen om man åker spårvagn.

Det är gratis för alla. Det är drop-in men det får max vara 500 personer inne på området, så om trycket är väldigt högt kan badtiden begränsas.

På badet finns en 25 meter lång saltvattenbassäng, en 18 meter lång sötvattenbassäng och en rund saltvattenbassäng som man kan hoppa i från tre olika avsatser.

Öppettider: Vanligtvis håller badet öppet mellan klockan 11–21 måndag till torsdag och klockan 11–18 fredag till söndag. Under vecka 28 och 29 är sötvattenpoolen öppen för morgonbad mellan 7.30 och 8.30 på tisdag torsdag och fredag.

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Nytt sjukhus på Hisingen kan stoppas

LÄS MER:Här är byggena som invigs i Göteborg 2023

LÄS MER:Beskedet om Västlänkens sluttid dröjer

ANNONS