En av de utbrunna byggnaderna i Härryda.
En av de utbrunna byggnaderna i Härryda. Bild: Joakim Eriksson

Brand i Härryda – upptäcktes av satellit

Två byggnader står i full brand en bit utanför Björkesjön i Härryda.
Enligt räddningstjänsten var det inte en person som larmade. I stället var det en satellit – som upptäckt en värmeökning.
Polisen misstänker i sin tur att branden kan vara anlagd.

ANNONS
|

Klockan var 03.29 när räddningstjänsten nåddes av att en terrängbrand upptäckts i Härryda, nära Björkesjön. Sättet larmet kom in på hörde dock inte till vanligheterna, berättar larm- och ledningsoperatör Anders Helmborn.

– Det är en ny uppfinning, som inte är så frekvent använd, säger han och fortsätter:

– Det är en satellit som går över och känner av värmeökningar, sen kommer det in till oss nästan som ett automatlarm. Nu fick vi ett sånt, kom fram och undersökte och då visade det sig att det brann i en byggnad, säger han strax efter klockan 04.

Fullt utvecklad – i två byggnader

Vid tiden var det oklart hur kraftig brand det rör sig om, likaså vad för typ av byggnad det är. Men en stund senare, klockan 04.30, stod det klart att det rörde sig om en fullt utvecklad brand i en skytteklubbs lokaler på en skjutbana.

ANNONS

– Det brinner fortfarande och det är två hus som brinner, säger Helmborn.

Räddningstjänsten kommer att låta byggnaderna brinna ner.

– Vi kontrollerar mest så att det inte sprider sig till skog eller annat. Vi kommer nog bli kvar ett par timmar för bevakning.

Polisen misstänker mordbrand

Att det brunnit i två separata byggnader, som enligt Google Maps dessutom står relativt långt i från varandra, har fått polisen att inleda en förundersökning om mordbrand. Det säger vakthavande befäl Göran Carlbom.

– De står inte jättenära och det är vad som kan få oss att misstänka att det här har varit anlagt, säger han.

Han tillägger dock att man i nuläget saknar exempelvis vittnesuppgifter och att någon teknisk undersökning ännu inte är genomförd. Rubriceringen är därmed preliminär.

Även polisen blev dock ställda av satellitdetektionen, berättar Carlbom.

– Vi fick in det som ett inbrottslarm av den som är ansvarig för föreningen. Vi hade ingen aning om att räddningstjänsten redan fått larmet.

Varit i drift i två år

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har satellitdetektion varit i drift sedan 2022. Det sker med hjälp av vädersatelliter, utrustade med teknik som använder både infrarött ljus och synligt ljus för att filtrera och upptäcka pågående bränder.

ANNONS

Det är SMHI som utför själva scanningen, på uppdrag av MSB. Satelliternas huvudsakliga syfte är att upptäcka just terräng- och skogsbränder och filtrerar därför bort värmekällor i exempelvis tätorter eller industrier.

Systemet har dock ett antal begränsningar. Det rör sig om tre satelliter totalt, men för att upptäcka en brand måste någon utav dem faktiskt befinna sig över brandhärden när den pågår. Dessutom har den större möjligheter att upptäcka nattetid än dagtid – och är det molnigt kan chanserna begränsas ytterligare.

Texten uppdateras.

ANNONS