Därför avråds du från att bada – på grund av EU och Hans

När ovädret Hans vällde över Sverige förra sommaren kom han inte bara med massiva översvämningar, stora skador och trafikproblem.
Nu, ett år senare, kan du avrådas från att bada vid flera platser hela sommaren – där det är just Hans, och ett EU-direktiv, som ligger bakom.

ANNONS
|

Kanske har du stött på skylten, den med en simmande figur och tillhörande stjärnranking. Informationen finns uppsatt på de 468 badplatser i Sverige som kan titulera sig som EU-bad, och klassificerar dem utifrån betygen utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. Eller, som vid 18 badplatser i år, ”dåligt.”

Vid alla EU-bad ska någon av dessa skyltar finnas. Hur många stjärnor badplatsen får baseras på en algoritm som räknar ut badvattenkvaliteten de senaste fyra åren.
Vid alla EU-bad ska någon av dessa skyltar finnas. Hur många stjärnor badplatsen får baseras på en algoritm som räknar ut badvattenkvaliteten de senaste fyra åren. Bild: Havs- och vattenmyndigheten

Kungsbacka kommun avråder dig nu från att bada vid fyra badplatser resten av sommaren. Det rör sig om Tjolöholm, Sörvik (Vita sand), Lerkil samt Rågelund, som inte är ett EU-bad. Oväntat nog grundar sig varningarna på dels ett EU-direktiv, dels ovädret Hans.

Fläckfri historik – innan Hans

I EU har badvatten kontrollerats sedan 1970-talet, medan det senaste direktivet implementerades i Sverige 2008. Här ska alla bad som har fler än 200 besökare om dagen registreras som EU-bad, och därefter provtas för bakterierna enterokocker och e.coli minst tre till fyra gånger under en säsong.

ANNONS
Nedanför Tjolöholms slott får badvattnet klassificeringen dålig vattenkvalitet, vilket är första gången någonsin.
Nedanför Tjolöholms slott får badvattnet klassificeringen dålig vattenkvalitet, vilket är första gången någonsin. Bild: Josefine Stenersen

Och det är utifrån dessa mätningar, sett fyra år tillbaka i tiden, som baden får sin klassificering för den innevarande sommarsäsongen. I Tjolöholms fall innebär det att en helt fläckfri historik, med utmärkt kvalitet på badvattnet, svärtats ner av två mätningar i augusti förra året. Två prover med väldigt höga halter som togs i samband med, just det, ovädret Hans.

– De har haft en bättre klassificering tidigare, så där verkar det ha varit något som hänt efter stormen Hans. Och då flyttade vi fram provtagningen ungefär en vecka, säger Annelie Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kungsbacka kommun.

Algoritmen påverkas

Provtagningen i Tjolöholm gjordes alltså när Hans redan börjat röra sig uppåt landet, just för att man var medveten om att det skulle ge ett icke-representativt resultat. Vattenkvaliteten har i övrigt varit tjänlig, både innan och efter provet och ett kontrollprov ett par dagar senare.

– Algoritmen som är byggd utefter EU:s badvattendirektiv, den kan påverkas väldigt mycket när man får två stycken dåliga, otjänliga, prover precis som du ser här, säger Ema Glad på Havs- och vattenmyndigheten.

Ema Glad är utredare & miljövetare på vattenmiljöenheten vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Kommunerna rapporterar in sina badvattenprover till HaV, som i sin tur skickar dessa vidare till EU-kommissionen.
Ema Glad är utredare & miljövetare på vattenmiljöenheten vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Kommunerna rapporterar in sina badvattenprover till HaV, som i sin tur skickar dessa vidare till EU-kommissionen. Bild: Natalie Greppi/Havs- och vattenmyndigheten

Hon förklarar att det generellt finns en stor risk för att badvattenkvaliteten försämras vid stora regnmängder.

– När det är mycket regn så är det främst att det blir en väldig ansamling med dagvatten som är kontaminerad med fekalier och som kommer i kontakt med badvatten. Och så är det också så att avloppsreningsverk kan behöva brädda när det regnar så extremt mycket, säger Ema Glad på Havs- och vattenmyndigheten.

ANNONS

Det ska du tänka på

Den som tar sig till Tjolöholm möts alltså av skyltar som varnar om ”dålig badvattenkvalitet” och avrådan från bad. De måste vara kvar under hela 2024 i enlighet med EU-direktivet, trots att det alltså har sin grund i ett par enstaka provtillfällen förra året. Samtidigt kompletteras avrådan med färskare provtagningar under säsongen, som alla hittills visat på en tjänlig vattenkvalitet.

Och det är just det senaste badvattenprovet som man framförallt bör förhålla sig till, menar Ema Glad.

Är det säkert att bada vid Tjolöholm nu?

– Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara speciellt osäkert att bada där just nu, eftersom det senaste badvattenprovet var tjänligt.

LÄS MER:Här kan göteborgare riskera bada i avloppsvatten

LÄS MER:Tio göteborgska bad – för dig som vill slippa svettiga vagnen till Saltholmen

LÄS MER:Kommunen häver avrådan från att bada vid Saltholmen

ANNONS