Efter Black week: Nu ska 900 000 paket hanteras

Årets mest hektiska vecka har inletts på Postnords paketterminal i Härryda. Efter årets Black week ska omkring 900 000 paket hanteras på terminalen och köras ut till kunderna.
– Det springs och tejpas och det är folk som ropar ”åå nej stoppa bilen!” när det kommer ett paket till, säger Lena Enlund, terminalchef.

ANNONS
|

Efter årets Black week går rullbanden på Postnords paketterminal i Härryda varma. Närmare 18 000 paket hanteras i timmen och personaluppsättningen är nästintill fördubblad under veckan för att hantera mängden paket. Men det har inte alltid varit självklart hur Postnord ska hantera den här veckan.

– Vi blev ju lite tagna på sängen 2017 när e-handeln vände över en natt och Black friday verkligen slog igenom. Vi tyckte att det var så häftigt men vi visste inte riktigt vad det var, och så bara vällde det in volymer från alla håll och kanter, säger Lena Enlund, terminalchef på Postnords paketterminal i Härryda.

ANNONS

Stora utmaningar efter Black week

Det som till en början bara var Black friday utvecklades snabbt till en hel vecka full av erbjudanden och rabatter från diverse företag. Black week resulterade i en ökad e-handel och ett stort pakettryck på terminalen, något som också medförde stora utmaningar för Postnord.

– Första året tänkte vi att vi kanske skulle köra 40 000 paket på söndagen, och när vi hade kört 85 000 fick vi trycka på stopp, det gick inte. Vi hade hur mycket kvar att köra som helst och alla stod och bara ”shit, vad gör vi, vad händer?”, säger Lena Enlund.

Det stora beställningstrycket under kampanjveckans första år ledde till att företagen hade svårt att hinna med att packa alla ordrar och på Postnords paketterminal halkade man efter i leveranserna.

”Så djupt under isen har vi aldrig varit”

– Så där var ju smällen liksom, 2017, det var väl då vi hamnade på sociala medier av lite fel orsak. Man var ju inte där för att man var duktig och bra. Vi körde på dygnet runt till mitten på januari för att ta ikapp volymer, och så djupt under isen har vi aldrig varit. Det var verkligen en ”eye opener” för hela Sverige, säger Enlund.

Idag, med några år av Black week i bagaget, är Postnord bättre rustade för det stora flödet av paket som ska sorteras och köras ut.

ANNONS

– Nu har vi ju fått träna på att köra väldigt mycket paket. Vi blir ju bättre och bättre, konstaterar hon.

I år beräknar Postnord att omkring 900 000 paket ska hanteras vid Härryda-terminalen efter Black week, en något lägre siffra än förra årets som låg på drygt en miljon.

– Någonstans hoppas och tror jag kanske att köphysterin har lagt sig lite. Årets julklapp är ju ändå det hemstickade plagget. I och med kriget i Ukraina och när elpriserna höjdes såg man också att det stannade upp lite. Jag tror att det beror mycket på omvärlden men lite förvånad är jag ändå att vi inte kört färre, säger hon.

Leksaker och köksgeråd dominerar julhandeln

Under julpiken och Black week syns det lite trendförändringar, i år är det köksredskap och barnleksaker som dominerar julhandeln, menar terminalchefen.

– Förut tyckte jag att det alltid kändes som att folk köpte en ny tv varje år och att det aldrig blev mättat, men lyxvarorna tycker jag inte att vi ser lika mycket av i år. Däremot leksaker, småinredning och köksgrejer sparar vi inte in på. Elsparkcyklar tycker jag också att det är mycket av, säger Enlund.

17 miljoner julkort

Men det är inte bara paket som beställs och skickas. Även julkorten har fått sig ett uppsving på senare år. Totalt skickades omkring 17 miljoner julkort över hela Sverige förra året, varav Göteborg stod för en av dessa miljoner.

ANNONS

– I och med corona såg vi ett uppsving, folk reste inte till varandra lika mycket som innan. Det fysiska brevet har fått ett ras men när antalet julkort istället gick upp blev man lite tagen. Men det är kul med julkort.

Inför jul lägger man på ett produktionsdygn på i terminalen i Härryda, allt för att hinna leverera så mycket paket som möjligt innan julafton.

”Det gäller att vara påklädd fram till januari”

– Det springs och tejpas och det är folk som ropar ”åå nej stoppa bilen!” när det kommer ett paket till, men det paketet är ju lika viktigt som alla andra paket, det finns ju en mottagare bakom.

Trots att julen är den mest hektiska perioden på Postnords paketterminal går det inte att pusta ut när julen är slut. Under mellandagsrean kommer nästa uppsving.

– Det gäller att vara påklädd fram till januari, men att inte ta på sig en allt för stor kostym.

LÄS MER:Då måste kort och klappar läggas på lådan

LÄS MER:Budbolagen går samman – "ska utmana de stora"

LÄS MER:Margot och hennes grannar har inte fått post på flera dagar

ANNONS