Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Eldningsförbud i flera västsvenska kommuner

Det råder just nu eldningsförbud i flera västsvenska kommuner till följd av den torra väderleken. Det är förbjudet att elda och grilla på områden som ligger nära skogen.

ANNONS
|

På torsdagen fattade flera kommuner beslut om ett samordnat eldningsförbud som trädde i kraft klockan 15 på torsdagen. Det gäller bland annat kommunerna inom räddningstjänsten Storgöteborgs ansvarsområden: Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Lilla Edet, Härryda, Partille, Stenungsund, Tjörn och Lerum tills vidare.

I Halland är det eldningsförbud i alla kommuner utom Falkenberg, där kommer förbudet att gälla först den 2 juni klockan 15.

Förbjudet att elda nära skogen

Det råder också eldningsförbud i Kungälv, Ale, Färgelanda, Mellerud, Trollhättan, Vänersborg, Falköping, Lidköping, Lysekil och Strömstad med flera. På krisinformation.se eller på kommunens hemsida kan du se hur det ser ut i din kommun.

Förbudet gäller all eldning och grillning i skog och markområden som ligger i närheten av skog, dit elden skulle kunna sprida sig vidare till.

ANNONS

Det är fortfarande tillåtet att grilla på fasta grillplatser i skog och mark, exempelvis på en badplats eller vid ett vindskydd i skogen. Det är däremot inte tillåtet att använda engångsgrillar eller annan grill som man själv har tagit med till dessa platser.

Tillåtet att grilla på tomten

Det är fortfarande också tillåtet att elda och grilla på tomten, på innergårdar och gårdar till flerbostadshus, på kolonilott och i parker – så länge markägaren tillåter eldning och grillning på platsen.

”Även där eldning och grillning är tillåtet – använd sunt förnuft! Kom ihåg att det alltid är du som eldar som är ansvarig om något går fel, även om du följer riktlinjerna. Var därför alltid försiktig och se till att utrustning för att släcka finns nära till hands”, skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Förbudet kan komma att skärpas och enligt räddningstjänsten är varje person skyldig att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i de olika kommunerna.

Det här gäller i Storgöteborg

Här är det än så länge tillåtet att grilla eller elda:

  • På tomten
  • På innergårdar och gårdar till flerbostadshus
  • På kolonilotter och i parker
  • På fasta grillplatser i skog och mark – exempelvis på en badplats eller vid ett vindskydd i skogen. Du får också använda olika typer av friluftskök som drivs av gas eller vätska

Här är det inte tillåtet att grilla eller elda:

  • I skog och markområden som ligger i närheten av skog – dit elden skulle kunna sprida sig
  • Det är inte tillåtet att ta med engångsgrillar eller annan grill till fasta grillplatser i skog och mark, till exempel på en badplats eller vid ett vindskydd i skogen

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg.

LÄS MER:Skogsbrand härjade i Partille

LÄS MER:Tanken på ännu en sommar utan regn är fasansfull

ANNONS