Kungsbacka kommun får nu hård kritik från länsstyrelsen – och en saftig straffavgift.
Kungsbacka kommun får nu hård kritik från länsstyrelsen – och en saftig straffavgift. Bild: Kungsbacka kommun

Kungsbacka riskerade Sveriges säkerhet – ska betala 2,5 miljoner

Kungsbacka kommun har uppvisat ”nonchalans” och uppsåtligen struntat i lagens krav på säkerhetsskyddsplan. Detta trots att man bedriver flera verksamheter av vikt för rikets säkerhet, enligt länsstyrelsen i Västra Götaland. Nu utdömer myndigheten en sanktionsavgift på två och en halv miljoner kronor.
– Jag kommer inte att kommentera det, för det här är verksamheter som kräver en stor försiktighet, säger kommundirektören Malin Aronsson.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

I april 2022 anmälde Kungsbacka kommun till länsstyrelsen att de bedrev säkerhetskänslig verksamhet och att de mer än två år tidigare hade upprättat en säkerhetsskyddsanalys. Men det var inte sant, enligt länsstyrelsen i Västra Götaland. Myndigheten inledde en tillsyn av kommunen i februari i år. Efter det upptäcktes bristerna.

I själva verket fanns det ingen fastställd säkerhetsskyddsanalys. Den som kommunen senare under granskningen lämnade till länsstyrelsen var daterad samma dag som den skickades in, enligt myndigheten.

”Kungsbacka kommuns överträdelse visar på nonchalans mot regelverket och de intressen som det avser att skydda”, skriver myndigheten i ett beslut från den 17 juni 2024.

ANNONS

Ska skydda mot terrorister och spioner

Formuleringarna i beslutet är skarpa.

”Det finns idag inget som visar att en faktiskt skada har uppkommit till följd av överträdelserna. Det är dock lika allvarligt att det har uppkommit en sårbarhet som kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges säkerhet som att det har uppkommit en faktisk skada”, skriver myndigheten i beslutet.

Avdelningschefen Lena Malm är den som fattat beslut i ärendet.

Är det ovanligt hård kritik, det här?

– Den här lagstiftningen har inte funnits så länge och det finns inte så många ärenden ännu där man har kommit fram till att ge kritik, säger Lena Malm.

Särskilt allvarligt ser hon på att man från Kungsbackas håll ska ha varit medveten om bristerna, sagt att man gjort en kartläggning och analys, men inte gjort det. Miljonsmällen som länsstyrelsen nu utdömer sänder även en signal.

– Det här visar ju för andra att man måste ta den här lagstiftningen på största allvar, säger Lena Malm.

Lena Malm är den ansvariga chefen och beslutsfattaren på länsstyrelsen i Västra Götaland. ”Man måste ta den här lagstiftningen på största allvar,” säger hon. Bilden är från när hon var socialdemokratisk politiker i Göteborg.
Lena Malm är den ansvariga chefen och beslutsfattaren på länsstyrelsen i Västra Götaland. ”Man måste ta den här lagstiftningen på största allvar,” säger hon. Bilden är från när hon var socialdemokratisk politiker i Göteborg. Bild: Elisabeth Alvenby

Länsstyrelsen i Västra Götaland är en av flera länsstyrelser som har fått ett särskilt tillsynsansvar för säkerhetsskyddslagen. Lagen slår fast att alla, även privata företag, som bedriver verksamhet av vikt för rikets säkerhet, är skyldiga att upprätta en säkerhetsskyddsanalys.

”Med säkerhetsskydd avses skydd av säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten samt skydd i andra fall av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter”, står det i lagtexten.

ANNONS

”Uppsåt” och ”oriktiga uppgifter”

Det är alltså detta som kommunen bedöms ha brustit i.

”Länsstyrelsen bedömer att Kungsbacka kommun uppsåtligen har begått överträdelserna. De har känt till överträdelserna under längre tid, lämnat oriktiga uppgifter till Länsstyrelsen samt först efter påtryckningar från Länsstyrelsen agerat för att vidta åtgärder.”

Länsstyrelserna och säkerhetsskyddslagen

Det finns enligt länsstyrelsen endast ett fåtal fall som har lett till kritik sedan lagen infördes 2018. I år har länsstyrelserna i Stockholm och Skåne tidigare utdömt sanktionsavgifter till Eskilstuna kommun och Lessebo kommun. De fick böter på sju och en halv miljon, respektive 400 000 kronor. Utöver dessa länsstyrelser har även den i Norrbotten ett tillsynsansvar.

Exakt vad det är för verksamhet som det handlar om vill Lena Malm inte uttala sig om. Myndigheten hänvisar till försvarssekretess i dokumentation som GP har tagit del av. Det behöver inte innebära att det handlar om kopplingar till militär verksamhet, enligt Lena Malm.

– Vi har ju ett civilt försvar också. Och det finns ju verksamheter som vi behöver skydda utifrån det civila försvarets aspekter. Det är också en del av rikets säkerhet.

Malin Aronsson, kommundirektör i Kungsbacka säger att kommunen kommer att överklaga men svarar i övrigt ”Inga kommentarer” på GP:s frågor om Länsstyrelsens kritik och sanktionsavgift på 2,5 miljoner kronor.
Malin Aronsson, kommundirektör i Kungsbacka säger att kommunen kommer att överklaga men svarar i övrigt ”Inga kommentarer” på GP:s frågor. Bild: Emelie Asplund

Kungsbackas kommundirektör Malin Aronsson säger att man nu behöver sätta sig in i ärendet.

– Jag har egentligen inga kommentarer mer än att vi tagit emot beskedet och avser att överklaga det. I övrigt har jag inte mer att säga just nu.

Jag kommer inte att kommentera något mer just nu, det är vad jag har att säga.

Vad handlar det om för verksamheter?

– Jag kommer inte att kommentera det, för det här är verksamheter som kräver en stor försiktighet. Så vi vill ta del av deras underlag.

Om det här är verksamheter som kräver en stor försiktighet, varför har ni då inte upprättat en säkerhetsplan i enlighet med reglerna?

ANNONS

– Jag kommer inte att kommentera någonting mer just nu, det är vad jag har att säga. Vi kommer att överklaga och så får ni återkomma senare.

LÄS MER:Försvaret får tillskott på 53 miljarder

LÄS MER:Nato-medlemskapet gör att Västkusten blir än viktigare

LÄS MER:Hennes plan för ett säkrare Sverige: En bättre skola

ANNONS