Licensjakt på knubbsäl längs Västkusten tillåts – i år igen

För andra året i rad har Naturvårdsverket beviljat licensjakt på knubbsäl. Sammanlagt får 600 knubbsälar skjutas längs Västkusten, varav 400 i Västra Götaland.
– Tanken med licensjakten är att långsiktigt förebygga skador på fisket, säger Hanna Ek, biträdande enhetschef på Naturvårdsverket.

ANNONS
|

Sedan 2022 är det Naturvårdsverket som fattar beslut om licensjakt på gråsäl och knubbsäl.

När Naturvårdsverket förra året tillät licensjakt på knubbsäl bestämdes att totalt 730 knubbsälar fick fällas i Sverige. Sammanlagt fälldes 188 stycken det året.

I år tillåter Naturvårdsverket licensjakt på knubbsäl igen. Antalet knubbsälar som får fällas i Sverige i år är däremot lägre, nämligen 630 stycken. I Västra Götaland är det 400 stycken, i Halland 200 och i vissa delar av Skåne är det 30 stycken knubbsälar.

– Licensjakten börjar gälla den 20 april och håller på den 20 maj sedan är det ett uppehåll så man får börja jaga igen den 1 september, säger Hanna Ek på Naturvårdsverket.

ANNONS

Anledningen till att det finns ett uppehåll under sommaren beror på att sälarna inventeras under sommaren, de har sitt pälsbyte då och för att sälarna ska kunna få sina kutar.

Syftet med licensjakten är att förhindra skador som gråsäl och knubbsäl kan orsaka inom yrkes- och fritidsfisket i landet.

– Licensjakt är även ett sätt att reglera populationen, säger Hanna Ek.

400 sälar får skjutas i Västra Götaland

Uppskattningsvis finns det ungefär 20 400 knubbsälar i Kattegatt och Skagerrak.

Det finns en anledningen till att den totala siffran på antalet knubbsälar som får fällas är lägre i år jämfört med förra året.

– Inför besluten är Havs- och vattenmyndigheten en viktig part som vi samråder med. Vi får in underlag från dem och tar beslutet utefter det. Vi är lite försiktigare i år, säger Hanna Ek.

Vad händer om man kommer upp i 400 skjutna sälar i Västra Götaland?

– Om situationen skulle uppstå så får vi ta ställning till om vi vill ta ett tilläggsbeslut eller utöka kvoten. Men det är först något vi börjar tänka på om det skulle bli fullskjutet. De senaste åren har de inte skjutits fullt, säger Hanna Ek.

Villkor för att jaga säl

Det finns en hel del villkor och regler som gäller för den som jagar knubbsäl.

ANNONS

Jagar man från en båt ska man ha gått utbildning i säljakt. Det finns även olika regler kring vilka jaktmedel och jaktmetoder som är tillåtna. Skjuter man en knubbsäl ska man även anmäla det till Naturvårdsverket.

Det är den enskilda jägaren som ansvarar för att man jagar på rätt sätt.

– Vi på Naturvårdsverket är inte ute på fältet och kontrollerar. Men om det skulle finnas misstankar om att de jagas på fel sätt så har polisen ansvar över att följa upp det också.

Hur mår sälstammarna?

– Vi har ju fattat det här beslutet om licensjakt i de här områdena eftersom vi anser att de finns möjlighet till det. En av faktorerna man måste bedöma är en så kallad gynnsam bevarandestatus och vi bedömer att jakten inte riskerar sälarnas gynnsamma bevarandestatus.

Det har även fattats beslut om tillstånd om licensjakt på gråsäl och skyddsjakt på vikaresäl under perioden, men dock inte längs Västkusten.

Fakta om knubbsäl

• Vuxna knubbsälshannar blir omkring 1,7 meter långa och kan väga upp till 140 kilo. Honorna är något mindre. Färgen på pälsen är vanligen ljust till mörkt gråspräcklig.

• Knubbsäl i svenska vatten livnär sig på ett 30-tal olika fiskarter, bland annat sill och sandskädda, och kan dyka till ett par hundra meters djup. De kan jaga och fånga fisk även i mörker. Med sina morrhår känner de av tryckförändringar i vattnet som uppstår av bytesdjurens rörelser.

• Honorna föder en unge (kut) runt midsommar. Ungarna saknar den ulliga kutpäls som andra sälarter föds med, vilket gör att de kan simma och dyka direkt. Ungarna diar i 3 till 4 veckor, och får därefter klara sig själva.

• Knubbsälar håller till nära kusten, och vilar i grupper på skyddade skär och holmar. Under sensommaren byter de päls. Det tar ett par veckor för den nya pälsen att växa ut, och sälarna tillbringar då en stor del av tiden på land.

• Knubbsälar kan bli mellan 25 och 35 år gamla, och honorna lever vanligen längst.

• Sedan 1974 är knubbsäl fridlyst enligt Artskyddsförordningen. Skyddsjakt är tillåten efter beslut av Naturvårdsverket.

Källa: Havs- och vattenmydigheten, HaV

LÄS MER:Sotenäsbor fick oväntat besök – av knubbsälar

LÄS MER:Fiskare fick oväntad fångst vid Västkusten – se sällsynta hajen

LÄS MER:2 500 döda sälar hittade i Ryssland

ANNONS