En man och en kvinna dömds bland annat för mordbrand efter två villabränder i Halland förra året.
En man och en kvinna dömds bland annat för mordbrand efter två villabränder i Halland förra året. Bild: Hampus Eklund

Par från Västsverige döms till fängelse för mordbrand

En man från Kungsbacka och en kvinna från Härryda döms i hovrätten till arton, respektive åtta års fängelse efter bland annat en mordbrand i Varberg och ett försök till mord genom brand i Falkenberg.

ANNONS
|

Det var i augusti förra året som en villa i Falkenberg totalförstördes efter en anlagd brand. Två personer lyckades precis ta sig ut från den brinnande villan och var enligt räddningstjänsten bara minuter från att dö.

I juni dömdes en man från Kungsbacka kommun och en kvinna från Härryda vid Varbergs tingsrätt till vardera 12 års fängelse för bland annat försök till mord och grov mordbrand för de två villabränderna. Nu ändrar hovrätten domslutet för dem – kvinnan frias från misstankarna om grov mordbrand och försök till mord och hennes straff sätts därför till åtta år. Mannen bedöms däremot vara skyldig till ytterligare ett fall av grov mordbrand och ett fall av mordbrand och hans straff skärps därför till 18 års fängelse.

ANNONS

Tände först på fel hus – exet var målet

I förhör har paret berättat att de först råkade tända på fel hus och att det egentligen var ett hus som tillhörde kvinnans ex som var målet. Ingen av dem erkänner att de tänt på och båda skyller på varandra.

De satte därefter eld även på kvinnas ex-pojkväns hus, som blev helt övertänt och brann ner till grunden.

Var minuter från att dö

I domslutet från hovrätten går att läsa att kvinnans ex och hans nya sambo i den brinnande villan i Falkenberg bara var minuter från att bli medvetslösa av röken och därmed skulle ha brunnit inne. Det var bara ren tur att mannen i paret vaknade och kunde väcka sin sambo.

Hovrätten gör bedömningen att om paret hade dött i branden så skulle straffet för den dömde mannen istället blivit livstids fängelse.

Konflikter bakom mordförsöken

Det ska länge ha varit konfliktfyllt mellan både den dömda kvinnan och hennes ex, men även mellan kvinnan och exets nya sambo.

Den dömda kvinnan har också berättat i förhör att hon har känt sig tvingad och hotad av mannen att följa med honom när han tände på husen. Hovrätten anser dock att hon inte har befunnit sig under sådan hot och tvång att hon kan gå fri från ansvar.

ANNONS

Döms för flera åtalspunkter

Kvinnan döms till fängelse i åtta år för bland annat mordbrand och försök till grov mordbrand.

Mannen döms till fängelse i 18 år för bland annat försök till mord på två personer, grov mordbrand, grov skadegörelse och olaga hot. Orsaken till det långa fängelsestraffet var att den konkreta risken för att kvinnans ex och hans nya sambo skulle dö ansågs ha varit mycket hög.

GP satsar på Härryda, Ale och Öckerö – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda/Ale/Öckerö. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda, Ale och Öckerö hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

ANNONS