Sovjetiskt dubbeldäckare och elflygplan flög över Göteborg

Kjell Brattfors och nio andra medlemmar i Aeroklubben flög under söndagen över Göteborg i julgransformation för andra året i rad.
– Vi blir nio plan och ett av dem är hundraprocentigt eldrift. Det är första gången i världshistorien som ett sådant plan är med på en julgransflygning, säger Kjell Brattfors.

ANNONS
|

I fjol flög Kjell Brattfors och sex andra flygplan i julgransformation över Göteborg för första gången. På söndagen var det dags igen.

– Vi blir nio plan och ett av dem är hundraprocentigt eldrift. Det är första gången i världshistorien som ett sådant plan är med på en julgransflygning, säger Kjell Brattfors.

Kjell rattade själv ett sovjetiskt plan – en An-2, världens största enmotoriga dubbeldäckare, som förra året flög först i ledet.

– I år blir det elflyget som får hålla takten. Det blir väldigt turbulent bakom oss så därför är vi sist i kolonnen.

Se söndagens flygning nedan.

ANNONS

Sågs bäst från Stenpiren

– Vi lyfter 13.25 och kommer att börja köra från Säve i granformation, säger Kjell Brattfors.

Därefter flög veteranplanen via Knippla, ner mot Björkö och förbi Hönö innan man svängde in mot Andalen och Lindholmen. Det var även vid Lindholmen eller Stenpiren som det lättast gick att följa turen.

– Stod man vid Stenpiren så kom vi nog förbi där vid 13.50.

LÄS MER:Då syns flygvapnets julgran över Göteborg

Från Göteborg splittrade planen sedan upp över Angeredsbron innan alla “åkte hem åt varsitt håll”, som Kjell Brattfors säger.

– De piloter som flyger i dag gör det på egen bekostnad. Det är helt ideellt och något som vi gör för att tacka våra sponsorer och stödmedlemmar, säger Kjell Brattfors.

Se förra årets julgransformation.

Perfekta väderförutsättningar

Söndagsförmiddagen innan planen lyfter bjöd på perfekta väderförutsättningar – soligt med en blå himmel utan ett moln i sikte.

Till stor skillnad från lördagen, då Göteborg täcktes av ett tjockt dimtäcke in på den sena eftermiddagen.

– Vi valde dag medvetet. I går hade det inte gått så bra, då hade ingen sett oss någonstans, säger Kjell Brattfors.

ANNONS