Uppmaningen: Då kan göteborgarna glömma disken

Till helgen uppmanas alla invånare i Göteborg att använda så lite vatten som möjligt. Detsamma gäller i kranskommunerna Ale, Mölndal, Partille och Öckerö.
En ny huvudvattenledning ska kopplas in och under tiden räcker vattnet bara till det nödvändigaste.

ANNONS
|

Sommaren 2021 bad Göteborgs stad sina invånare att spara på vattnet. En ny huvudvattenledning skulle kopplas in och under tiden fick vattnet tas från magasin.

Facit blev att göteborgarna sparade i snitt tio liter per person och dygn, trots att det var varma dagar.

Nu ska ännu en ny, stor huvudvattenledning kopplas in och förvaltningen för kretslopp och vatten hoppas att bedriften kan upprepas. Även nu kommer arbetet föregås av att vattenmagasinen fylls.

Till helgen, det vill säga 26–28 maj, uppmanas boende i Göteborg samt kranskommunerna Ale, Mölndal, Partille och Öckerö att använda så lite vatten som möjligt. Arbetet sker i Mölndalsstadsdelen Bifrost men uppmaningen gäller alla invånare i kommunerna.

ANNONS

Glöm tvätt och disk

Du kan ”glömma bort disken, tvätten och biltvätten”, skriver kommunen på sin hemsida, och ”du ska förstås inte heller fylla poolen de här dagarna.”

Den som behöver använda mycket vatten ska alltså helst göra det innan klockan 23.00 fredagen den 26:e. Ledningsarbetet ska vara färdigt på söndag eftermiddag.

Kommer det missfärgat vatten i kranen under helgen – spola tills det försvinner. Det gäller även vattnet till tvättmaskinen och andra vitvaror, skriver kommunen på sin hemsida.

Vattenledningen som ska kopplas in beskrivs som en alternativ väg att leda vattnet om något skulle hända befintliga ledningar.

LÄS MER:Mathias sköter om 180 mil vattenledningar

LÄS MER:Fem vardagsknep för att spara dricksvatten

LÄS MER:Så ser livet ut inuti Göteborgs vattentorn

ANNONS