Utbrott av bisjukdom i Mölndal: ”Behöver förinta samhället”

Just nu är det ett utbrott av en allvarlig och smittsam bisjukdom i Mölndal.
– Sjukdomen är den farligaste av alla sjukdomar som kan drabba bisamhällen, säger Kerstin Namuth vädjar om att alla biodlare ska ta sitt ansvar.

ANNONS
LocationMölndal|
|

Amerikansk yngelröta är biodlares värsta mardröm.

– Det är en sjukdom som gör att binas barn, larverna, ruttnar i cellerna där de ligger för att mogna till bin. Det är jätteäckligt och det är jättesmittsamt, berättar Kerstin Namuth.

Hon är själv är biodlare och styrelsemedlem i både Biodlarna samt Göteborgs och Bohusläns biodlardistrikt.

– Sjukdomen är den farligaste av alla sjukdomar som kan drabba bisamhällen.

Kerstin Namuth berättar vidare att sjukdomen bildar sporer som nästan inte går att ta död på.

– Man måste koka allt i 120 grader i minst 20 minuter för att det ska dö. De dör inte av kyla. De kan överleva i någon slags dvala i decennier. Det är sådant som vi alla biodlare är jätterädda för.

ANNONS

Utbrott i Göteborgsområdet

Och nu är den amerikansk yngelrötan här.

Under torsdagen gick Länsstyrelsen ut med information om att ett utbrott av bisjukdomen har konstaterats i en bigård i Mölndals kommun.

Bitillsynsmannen har tillkallats och undersökt samhället. Visar det sig att samhället verkligen är sjukt behöver det förintas av en expert, man får alltså inte göra detta själv.

– När man konstaterar att det är ett utbrott behöver samhället förintas enligt svensk lagstiftning. Det ska inte kunna flyga ut några bin därifrån och därmed smitta andra. Ett bin som bär på smittan kanske sätter sig på en blomma som ett annat bi besöker och då kan det vara försent. Alla samhällen inom närområdet behöver kontrolleras av bitillsynen, berättar Kerstin Namuth.

I slutet av varje vecka upprättas restriktionszoner av Jordbruksverket som man kan se på en karta. I och med midsommar kommer detta utbrott inte med förrän nästa vecka.

– Jag känner lite panik. Det är angeläget, eftersom det är just denna tid på året som många säljer, köper, flyttar samhällen eller då samhällen svärmar. Då kan smittan spridas fort.

Anmälningsplikt

Det är anmälningsplikt på att ha bisamhällen. De som har anmält sina bigårdar till Länsstyrelsen kan kontaktas om utbrottet. Men Kerstin Namuth berättar att det finns en del biodlare som inte vet om detta eller har missat att anmäla innehav vilket innebär en ökad risk för att sjukdomen lever kvar i området.

ANNONS

På Länsstyrelsen och Jordbruksverket finns information om hur man ska agera om man har ett bisamhälle.

LÄS MER:Charlotte brändes ut tre gånger – sa upp sig och började ta olika extrajobb

LÄS MER:Räkna med tidiga bisvärmar

LÄS MER:Surrande husdjur poppis bland kvinnor

ANNONS