Stort stöd i partiet för Rishi Sunak

Allt talar för att Rishi Sunak blir ny Tory-ledare och brittisk premiärminister. Hans försprång var på söndagen stort. Men utmaningarna blir minst sagt svåra: att rädda ett land i djup kris och sitt splittrade parti från att förlora regeringsmakten.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Avgörandet sker på måndagen klockan 15, svensk tid. Då ska nomineringarna vara klara. Kandidaterna måste ha minst 100 konservativa parlamentsledamöter bakom sig. Senast på fredag ska det finnas en ny ledare, men det kan gå mycket snabbare. Tidigt på söndagen hade 225 av 357 Tory-ledamöter gått ut offentligt med sitt stöd, enligt BBC:

Rishi Sunak:: 145 parlamentsledamöter.

Boris Johnson: 57 parlamentsledamöter

Penny Mordaunt: 23 parlamentsledamöter.

Näringslivsminister Jacob Rees-Mogg hävdade att Boris Johnson kommer att ställa upp. Han uppgavs ha över 100 röster. Det betvivlades av hans motståndare i partiet. Ännu på eftermiddagen hade inget hörts från Johnson själv. Inför hans möjliga och i så fall anmärkningsvärda comeback varnar konservativa politiker för att det vore katastrofalt efter de skandaler som tvingade Johnson från makten i somras och inom kort blir föremål för en utskottsutredning i underhuset.

ANNONS

"Väljarna där ute älskar honom och han är en underbar man – men han har inte den noggranna efterlevnaden av tråkiga regler", säger ministern för Nordirland Steve Baker.

Storbritannien har inte råd att vara tillbaka där det är nu om ett par månader. Det kommer nästan garanterat att hända om Johnson blir premiärminister igen, tror Baker som vill att Rishi Sunak ska vinna och ”att konservativa medlemmar ska vara snälla och engagera sig i verkligheten."

Periodvis har ett inbördeskrig rått i det konservativa partiet.

Tory-partiet är skadat efter folkomröstningen om utträdet ur EU 2016, och har aldrig återhämtat sig. Det har skett mot bakgrund av covid-19, ständiga bråk med EU, farliga politiska spänningar i Nordirland, ihärdiga krav på självständighet i Skottland och samhällskriser i spåren av Ukrainakriget: rekordinflation, stigande räntor och rusande utgifter för energi och livsmedel. Periodvis har ett inbördeskrig rått i det konservativa partiet.

Nu får av allt att döma Rishi Sunak, som kan bli den femte brittiske premiärministern på sex år, ansvaret i rollen som förste krishanterare. Han är investeraren som blev politiker. Han avgick som finansminister i protest mot Boris Johnson och sade att regeringen bör styras "ordentligt, kompetent och seriöst". Efter flera dygn av spekulationer meddelade han på söndagen sin kandidatur i en tweet: "Storbritannien är ett fantastiskt land men vi står inför en djup ekonomisk kris", skriver han. Han lovar "fixa vår ekonomi, ena vårt parti och leverera för vårt land". Även om utmaningarna är ännu större än under pandemin innebär "är möjligheterna – om vi gör rätt val - fenomenala".

ANNONS

Sunak tar ett manifest från 2019 som utgångspunkt för sin politik. Då vann Tories och Boris Johnson en storseger med 43,6 procent av rösterna i parlamentet. Nu vill han verka för "integritet, professionalism och ansvarsskyldighet på alla regeringsnivåer". Det val vårt parti gör nu kommer att avgöra om nästa generation britter kommer att få fler möjligheter än den förra, enligt Sunak som vill leda partiet och landet framåt mot nästa allmänna val.

De konservativas opinionssiffror rasade tillsammans med pundets värde.

Liz Truss valdes till de konservativas ledare och premiärminister efter Boris Johnson förra månaden med mindre av hälften av partiets 200 000 medlemsröster. Hon vann i en utdragen tvekamp mot Rishi Sunak. Han varnade för de radikala reformer som Truss trodde skulle frigöra brexits alla möjligheter. Men när hon kom med sin "minibudget" den 23 september, med tiotals miljarder pund i ofinansierade skattesänkningar jämte ett omfattande system för energisubventioner, började marknaderna skaka och utlöste en ekonomisk kris och en förtroendekris.

De konservativas opinionssiffror rasade tillsammans med pundets värde. Det hjälpte inte att Truss sparkade sin finansminister Kwasi Kwarteng och ersatte honom med Jeremy Hunt. Denne praktiskt taget skrotade hennes plan och efter 44 dagar hade hon inget annat val än att meddela sin avgång.

Labourledaren Keir Starmer och det skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon är bara två oppositionspolitiker som kräver nyval. Skotska Labours vice ledare säger att Tories är en "bluff" efter den senaste tidens turbulens i Westminster.

ANNONS

– Det är uppenbart för alla att Tories kaotiska och skamfilade regering är död i vattnet, säger Jackie Baillie.

Försvarsminister Ben Wallace uppmanar kandidaterna Rishi Sunak, Boris Johnson och Penny Mordaunt att "lägga sina egon åt sidan" och arbeta tillsammans.

Under söndagskvällen rapporterade brittiska medier att Boris Johnson dessutom drar sig ur kampen om premiärministerposten.

Nya opinionsmätningar under helgen visar på stora försprång för Labourpartiet. Men om de konservativa håller ihop under en ny ledare kan de stoppa ett nyval fram till ordinarie val om två år. Men med yttre och inre kriser och en flyttkarusell i premiärministerns bostad på 10 Downing Street finns inga garantier, och ingen smekmånad.

LÄS MER:Turerna som ledde fram till Trusskrisen

LÄS MER:Ny järnlady tar över efter Boris Johnson

LÄS MER:Fem punkter: Stormen runt Liz Truss

LÄS MER:Analys: Vladimir Putin spelar rysk roulette

ANNONS