Greta Thunberg är en av de hundratals unga personer som står bakom stämningen.
Greta Thunberg är en av de hundratals unga personer som står bakom stämningen. Bild: Paul Wennerholm/TT

600 barn stämmer staten över klimatpolitiken

Stämningen drivs av ungdomsföreningen Aurora som menar att Svenska staten inte behandlar klimatkrisen som en kris. Därför lämnar de under fredagen in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt, rapporterar DN.

ANNONS
|

Totalt är det 636 barn och ungdomar deltar i stämningen, de yngsta är sju år, en av dem är Greta Thunberg. På fredagen, Black Friday, är det efter två års arbete dags för dem att lämna in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

– Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, säger 23-åriga juriststudenten Ida Edling från Aurora till DN.

Gruppen menar att staten måste göra mer för att för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad. Fram tills dess att en utredning visar exakt hur stor andel av det globala arbetet som det är rättvist för Sverige att stå för, ska Sverige begränsa sina utsläpp med minst 6,5-9,4 miljoner ton per år fram till 2030.

ANNONS

Klimatpolitiken strider mot mänskliga rättigheter

Rättsligt handlar det om att domstolen ska bedöma om Sveriges klimatpolitik strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Aurora menar att dagens klimatpolitik bland annat strider mot artikel 2 i Europakonventionen då klimatförändringar hotar personers liv, artikel 3 då klimatförändringarna kommer göra livet så svårt att det klassas som omänsklig och förnedrande behandling och artikel 14 då unga kommer drabbas värst och att det i sig kan ses som diskriminering.

Följer en internationell våg av klimaträttegångar

Under de senaste åren har det skett allt fler fall där medborgare stämmer stater och storföretag för bristande klimatarbete. Enligt Sveriges Natur har det inletts rättsprocesser i över 2 000 fall.

I både Nederländerna och Tyskland har domstol slagit fast att länderna behöver göra mer för att stoppa klimatförändringarna och både länderna har nu tvingats skärpa sina klimatmål. Det pågår även ett fall där sex unga personer från Portugal stämmer 33 europeiska länder i EU-domstolen i hopp om att tvinga dem sätta hårdare klimatmål.

ANNONS