Den 85-åriga mannen fick först inte rätt att stanna på sitt korttidsboende – trots att hans eget hem är fallfärdigt. Arkivbild.
Den 85-åriga mannen fick först inte rätt att stanna på sitt korttidsboende – trots att hans eget hem är fallfärdigt. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

85-åring fick rätt mot kommun – slipper misär

ANNONS
|

En 85-årig man med endast några månader kvar att leva nekades en plats på korttidsboende av Hässleholms kommun – trots att han skulle ha levt i misär i sitt eget hem, rapporterar Norra Skåne.

Enligt omsorgsförvaltningen skulle mannen få tillräcklig hjälp av hemtjänsten. Men 85-åringen överklagade och fick rätt att stanna på korttidsboendet i väntan på dom.

85-åringens egen bostad är nämligen fallfärdig. Golvet är trasigt, delar av tak och väggar saknas och det finns råttor i bostaden – till och med i sängen, enligt tidningen.

Förvaltningsrätten river nu upp kommunens beslut – mannen har rätt till korttidsboende hela mars. Enligt ett läkarutlåtande kommer mannen inom kort vara i stort behov av vård.

ANNONS

Förvaltningsrätten anser att mannens hälsotillstånd – i kombination med psykosociala faktorer och hemmets skick – gör att han inte kan anses vara garanterad en skälig levnadsnivå i sin bostad.

ANNONS