Advokater efterlyser handfasta bevis

ANNONS
|

Bristen på handfasta bevis är deras vassaste vapen.

Först ut vid onsdagens plädering var Göteborgsadvokaterna Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula som företräder Södertäljenätverkets 31-åriga påstådda ledare.

–Det tog slut på Stockholmsadvokater, är deras förklaring till att just de fått den äran.

Det säger något om målets storlek – med 17 åtalade blev huvudstadens advokatbyråer uttömda. Bara en advokat från varje firma får vara med i samma mål, annars uppstår det som kallas "byråjäv".

Advokat Ungerfält inledde med att slå fast att målet handlar om indicier.

–Åklagarnas bevisning kan kallas strukturell, de bygger långa händelsekedjor som länkas ihop med påståenden. Men för att döma någon krävs det konkreta bevis, sade Ungerfält.

ANNONS

Hårda beviskrav

Själva grundbulten för åklagarnas talan är att de åtalade brotten har utförts av ett nätverk och är en del i grov organiserad brottslighet.

–Men det betyder inte att man kan lätta på beviskraven – de ska vara lika hårda som i vilket annat brottmål som helst. Om brottsligheten är organiserad är det enbart en försvårande omständighet, sade advokat Ungerfält.

Han argumenterade mot åklagarnas påståenden när det gällde de tre morden på spelklubben Oasen. Nätverkets ledare står åtalad för att ha anstiftat samtliga.

"Sopa bort X"

–Åklagarna har velat klumpa ihop alla medlemmarna i Nätverket eftersom man inte lyckats utreda och bevisa vem som har gjort vad. Men ingen får fällas på det totala intrycket utan bara på de enskilda bevisen och det finns varken vittnen eller tekniska bevis, sade Ungerfält.

Han ansåg att åklagarna misslyckats med att eliminera tänkbara alternativa hypoteser.

–Man måste ha i åtanke att det både bland vittnen och målsägare finns personer med band till andra kriminella organisationer. De som hört min klient säga att han skulle "sopa bort X" (den ene mördade brodern) hade till exempel själva nära band till den brodern, sade Ungerfält.

Rättegången ska avslutas kommande måndag. Domen beräknas komma i mitten av juli.

ANNONS

Konflikten mellan det så kallade Södertäljenätverket och X-team handlar enligt polisen om en kamp om Södertäljes kriminella marknad i form av narkotikahandel, utpressning och andra kriminella inkomstkällor.

Sjutton män från nätverket står åtalade. Majoriteten av dem är misstänkta för mord eller medhjälp till mord. Utöver de tre morden omfattar åtalet bland annat människorov och flera fall av grov utpressning.

Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till X-team Södertälje till döds på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.

Den 1 juli 2010 mördades två bröder till X-teams ledare på samma plats. En av dem spelade i fotbollsklubben Assyriska.

(TT)

ANNONS