Åklagaren: Fler barn kunde skjutits när Adriana mördades

Med berått mod öppnade de tre männen eld mot personerna på parkeringen utanför McDonalds. Avsikten ska ha varit att döda kriminella rivaler – istället sköt de ihjäl tolvåriga Adriana. Nu åtalas tre män – som alla nekar till brott.
Enligt åklagare Anna Svedin riskerade fler barn att bli skjutna.
– Att ingen av dem träffas är ett under.

ANNONS
|

Under fredagen väcktes ett stort åtal i Södertörns åklagarkammare. Sammanlagt handlar det om sex män och den brottslighet som de ska ha begått under sommaren 2020.

Det mest uppmärksammade dådet är mordet på tolvåriga Adriana som sköts till döds med två skott på parkeringen utanför en McDonalds-restaurang i Botkyrka, söder om Stockholm, för drygt två år sedan.

Tre av de åtalade – samtliga kommer från det så kallade Maynätverket – anlände till platsen i en falskskyltad Audi och avlossade ett stort antal skott med en kalasjnikov, en kulsprutepistol av typen Skorpion och en revolver. Flera personer som hamnade i kulregnet är nu målsägande i åtalet.

ANNONS

– Två personer (båda barn enligt åklagaren) står nära Adriana när skotten avlossas. Att ingen av dem träffas är ett under för deras del, säger Anna Svedin, förundersökningsledare och vice chefsåklagare.

Flera gängkonflikter i bakgrunden

Enligt uppgifter som polisen hittade i krypterade telefoner ska de åtalade männens ursprungliga tanke ha varit att döda tre män ur en gruppering som de har konflikt med, Vårbynätverket.

– Men de hinner lämna platsen en timme innan. Istället anländer två män ur Norsborgsgrupperingen och blir de tilltänkta måltavlorna, säger Anna Svedin och berättar att det även däremellan finns en konflikt i botten.

Anna Svedin, förundersökningsledare och vice chefsåklagare.
Anna Svedin, förundersökningsledare och vice chefsåklagare. Bild: Magnus Sandberg

De dödande kulorna kom från en kalasjnikov, vet ni vem som höll i vapnet?

– Jag kommer att redogöra för min inställning i förhandlingen, men det passar sig inte att jag bedriver den typen av process i media.

De åtalade personerna vet rimligen själva vem av dem som höll i det aktuella vapnet – har den vetskapen märkts av hos dem i förhör eller chattar?

– Nej, ingen av dem vidgår att de har varit på platsen eller har något med mordet att göra. Men jag menar att man har tre vapen, har en plan att mörda och avlossar automateld mot en mörk parkering på natten. Då menar jag att man är likgiltig inför vilka som då kan riskera att träffas på den här parkeringen.

ANNONS

De tre männen åtalas samtidigt för flera andra brott, bland annat förberedelse till mord, grov misshandel, grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Musikvideo viktig för utredningen

Polisens genombrott gällande mordet på Adriana kom genom en musikvideo som spelades in två dagar före dödsskjutningen, men inte lades upp på Youtube förrän några veckor efteråt. En rapartist och flera maskerade män syns där posera med alla de vapen som användes vid mordet, samt Audin som senare hittades uppeldad.

Bild ur den aktuella musikvideon som polisen använde i utredningen.
Bild ur den aktuella musikvideon som polisen använde i utredningen. Bild: Polisen

– Den rapvideon har berikat utredningen väsentligt, säger Lukas Molander, gruppchef på grova brott polisområde Stockholm syd.

En annan viktig aspekt som han lyfter fram är det krypterade chattmaterial som polisen fick tillgång till i början av 2021 när polisen i Nederländerna, Frankrike och Belgien knäckte appen Sky ECC.

– Det gjorde att utredningen växte väldigt mycket i omfattning. Det är därför det har tagit så lång tid på slutet, säger Lukas Molander.

Lukas Molander, gruppchef på grova brott polisområde Stockholm syd.
Lukas Molander, gruppchef på grova brott polisområde Stockholm syd. Bild: Magnus Sandberg

"Ingen vill förknippas med det”

Under utredningen har polisen tömt omkring 120 mobiltelefoner på innehåll. I de krypterade chattarna kan man läsa att många av de kriminella användarna undrar vem det var som dödade Adriana.

Men trots offrets låga ålder har inte polisen märkt av någon större samarbetsvilja att vittna jämfört med andra gängskjutningar, säger åklagare Anna Svedin:

ANNONS

– Ett förhör lever kvar hos mig. Han erkänner vissa saker och säger att normalt sett när mord sker i den kriminella miljön så vet alla vem och varför – man är stolt över att mörda en av sina fiender. Men i det här fallet är det helt tyst, säger hon och fortsätter:

– Man gick för långt den här gången. Ingen vill förknippas med det. Jag tror att man kommer att göra allt för att inte dömas för mordet på en tolvårig flicka.

Ytterligare tre män åtalas samtidigt. Det handlar då om skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Rättegången kommer att påbörjas i Södertörns tingsrätt den 24 oktober och beräknas pågå till januari 2023.

LÄS MER:Adriana, 12, sköts ihjäl – nu åtalas flera män för mordet

LÄS MER:Botkyrka i sorg efter att tolvårig flicka skjutits till döds

LÄS MER:Dottern mördades – rappare poserade med vapnet

ANNONS