Palestinska flyktingar flyr från Khan Yunis i Gaza. Arkivbild.
Palestinska flyktingar flyr från Khan Yunis i Gaza. Arkivbild. Bild: Fatima Shbair/AP/TT

Amnesty: Inför vapenembargo mot Israel och Hamas

FN:s medlemsstater uppmanas av flera människorättsorganisationer att sluta sälja vapen till Israel och väpnade palestinska grupper.
– Så länge man skickar ammunition och vapen till parterna, så underblåser man krisen, säger Anna Johansson, generalsekreterare för svenska Amnesty.

ANNONS

Ett stopp för försäljning av vapen och ammunition till såväl Israel som till väpnade palestinska grupper. Det kravet riktar 16 humanitära organisationer och människorättsgrupper, däribland Amnesty, i ett upprop.

Enligt Anna Johansson, generalsekreterare för svenska Amnesty, syftar uppmaningen till att få ett stopp på konflikten i Gaza.

– FN:s medlemsstater har ett rättsligt ansvar att använda alla medel som står till buds för att förbättra skyddet för civila och säkerställa att internationell rätt efterlevs. Och det är uppenbart att det inte sker nu, säger hon till TT.

– Så länge medlemsstater fortsätter att skicka ammunition och vapendelar till parterna, så underblåser man krisen.

ANNONS

"Vill visa på undfallenhet"

Medlemsstaterna måste ta sitt ansvar för att stoppa striderna, menar Anna Johansson.

– Konflikten skulle inte kunna fortgå utan det stöd till Israel som länder som USA och Storbritannien bidrar med – och det stöd som andra länder bidrar med till Hamas, säger hon.

– Vi vill också visa på den undfallenhet som finns, inte minst i den svenska debatten, där man menar att ansvaret är Israels och Hamas. FN-medlemsländer måste ta ett ansvar för att få ett slut på läget.

Enorma konsekvenser

I uppropet skriver man att Israel, trots uppmaningar från bland annat flera människorättsorganisationer och 153 av FN:s medlemsstater, fortsätter att angripa tätbefolkade områden.

För Gazas invånare är de humanitära konsekvenserna av konflikten enorma, påpekar Anna Johansson.

– Orden räcker inte till att beskriva den enorma förödelsen eller för att skildra den besvikelse jag tror att många i Gaza upplever – inte minst över att omvärlden bevittnar det som sker i realtid – utan att agera, säger hon.

Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson.
Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Utvecklingen i Gaza

Terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer dödades och över 200 personer togs som gisslan.

Israels militär inledde därpå en offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har över 25 000 människor dödats i Gaza sedan krigsutbrottet.

Över 130 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas.

Källor: AFP, AP och BBC

ANNONS