Annie Lööf tilldelas ett målsägandebiträde efter knivmordet i Almedalen

Den man som sitter anhållen för knivdådet i Almedalen misstänks ha planerat att mörda Annie Lööf. Centerledaren har nu tilldelats ett målsägarbiträde. Brottsmisstanken gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.
– Hon är att ses som målsägande eller brottsoffer i förhållande till brottsmisstanken, säger kammaråklagare Henrik Olin till GP.

ANNONS
|

Den 6 juli i år var Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, på Almedalsveckan i Visby för att diskutera svensk psykiatri när hon knivhöggs av en man. Hon avled senare av sina skador.

Attacken skedde i trång gränd i närheten av Donners plats, där Centerpartiets partiledare Annie Lööf bara några minuter senare skulle hålla en pressträff. Den ställdes in men hölls senare under kvällen sitt tal i Almedalen som planerat.

Annie Lööf var måltavla

Mordet rubriceras som terroristbrott genom mord. Den misstänkte gärningsmannen är även misstänkt för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Och nu bekräftar kammaråklagare Henrik Olin, som är förundersökningsledare i ärendet, att Annie Lööf tilldelats ett målsägarbiträde av Gotlands tingsrätt, vilket Ekot var först med att rapportera om.

ANNONS

– Hon är att ses som målsägande eller brottsoffer i förhållande till brottsmisstanken som gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Detta då Annie Lööf ska ha varit måltavlan i förberedelserna till brottet.

– Brottsmisstanken för förberedelsebrottet är formulerat på så sätt så att det är riktat mot henne, säger Henrik Olin.

”Det är omskakande”

Den man som anhållits misstänkt för mordet har erkänt att han dödat Ing-Marie Wieselgren, och har även i samband med en omhäktningsförhandling medgivit terroristbrottet.

– Mannen hade inga invändningar mot häktningen. Han uttryckte innan dörrarna stängdes att han underkastar sig ansvar att han på sannolika skäl är misstänkt för brotten, sa Henrik Olin till SVT Öst då.

Och det nya beskedet har under torsdagen kommenterats av Annie Lööf själv i ett inlägg på Facebook.

”Det fasansfulla dådet i Almedalen har åter aktualiserats i media idag. Mina tankar går främst till Ing-Marie Wieselgrens familj och närstående, deras stora sorg och förlust”, skriver hon bland annat.

”Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.”

Hon uttrycker vidare att hon inte kommer att kommentera händelsen ytterligare på grund av förundersökningssekretessen, vilket inte heller Henrik Olin vill göra.

GP har sökt målsägarbiträdet Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

ANNONS

Terroristbrott

Terroristbrott kan vara olika sorters brott såsom mord, misshandel, människorov, skadegörelse eller allmänfarlig ödeläggelse som begås i syfte att:

  • skrämma en befolkning eller en befolkningsgrupp,
  • tvinga offentliga organ att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd, eller
  • allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande strukturer.

För att gärningen ska utgöra ett terroristbrott ska det kunna skada en stat eller en mellanstatlig organisation.

Källa: Lagen om straff för terroristbrott

LÄS MER:Ing-Marie Wieselgren knivdödades i Almedalen

LÄS MER:Åklagare om mordet i Visby: ”Riktat mot psykiatrin”

LÄS MER:Häktningsförhandlingar efter mord i Visby

ANNONS