Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet

Centerpartiets partiledare Annie Lööf avgår efter elva år på posten.
Nu känner Lööf en lättnad över att själv inte kommit till skada under tiden som partiledare.
– Det är oerhört tufft att leva under ett raster av hot och hat. Det har påverkat min familj väldigt mycket, säger hon till GP.

ANNONS
|

På en pressträff i riksdagen meddelade Annie Lööf att hon avgår efter Centerpartiets valförlust där man backade till 6,7 procent. Hon stannar kvar till dess att C hunnit utse en ny partiledare.

Det ska ske vid en extra partistämma i god tid före nästa ordinarie stämma, vilken sker nästa höst. Valberedningen kommer att sätta igång sitt arbete så fort som möjligt och Lööf hoppas att det ska bli en process där flera tänkbara efterträdare får chans att visa upp sig.

– Jag vill ha en öppen och transparent process, med olika kandidater, precis som när jag blev vald, säger hon.

ANNONS
”Jag kommer förmodligen jobba med samhällsförändring på något sätt”, säger Annie Lööf om framtiden när hon har lämnat riksdagen.
”Jag kommer förmodligen jobba med samhällsförändring på något sätt”, säger Annie Lööf om framtiden när hon har lämnat riksdagen. Bild: Anna Tärnhuvud

Tog beslut i onsdags

Annie Lööf säger att det är ett känslosamt beslut att ta, men samtidigt att hon känner att det är rätt beslut. Definitivt bestämde hon sig i onsdags, men redan förra året kände hon att 2022 skulle bli hennes sista val som partiledare.

– Jag har varit partiledare i elva år, det är en väldigt lång tid. Jag har varit minister under tuffa förhållanden, suttit i opposition i åtta år, varit en nyckelspelare som centerpartist under många år. Och det är klart att det tär att jobba helger och kvällar och inte ha någon riktig semester, säger hon.

När du landade vid beslutet, vad var din första spontana känsla?

– Lättnad. Stolthet. Jag känner mig väldigt stolt och glad över allt som jag och Centerpartiet har fått möjligheten att genomföra under de här åren och jag känner att det är läge nu att lämna över till nästa person.

Lööf fortsätter:

– Jag ser med tillförsikt fram emot framtiden. Jag tror att Centerpartiet har en väldigt viktigt roll att spela som enda borgerliga parti som är i opposition mot en regering som lutar kraftigt åt höger. Jag ser fram emot att följa min efterträdare.

Efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, under politikerveckan i Almedalen, stod det klart att även Lööf varit gärningsmannens tilltänkta måltavla. Även detta, hoten och hatet som hon mött, har spelat in.

ANNONS

– Det är klart att också den hatfulla retorik som jag haft med mig under så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat att jag landat i det här beslutet.

Du nämnde att du kände en lättnad över att du inte kommit till skada?

– Jag har levt under väldigt tuffa omständigheter under ganska många år och framförallt har det kommit många till kännedom de senaste månaderna, säger Lööf och fortsätter:

– Det är klart det är oerhört tufft att leva under ett raster av hot och hat, det påverkar min familj väldigt mycket. Jag har en sjuåring där hemma som givetvis påverkas väldigt mycket av detta. Det är inte huvudanledningen till att jag lämnar, men det är klart att det är en bidragande orsak.

Är du orolig att det kan bli värre under den kommande mandatperioden?

– Jag är väldigt orolig att ett parti som Sverigedemokraterna legitimeras ytterligare genom att vara ett regeringsparti eller ett väldigt starkt samarbetsparti till regeringen.

– De är nu största partiet i den här regeringskonstellation och framförallt är jag orolig för den minskade tilliten i samhället. Jag är orolig för den rädsla som jag vet att väldigt många med utländsk bakgrund känner över detta.

ANNONS
”Jag har levt under väldigt tuffa omständigheter under ganska många år och framförallt har det kommit många till kännedom de senaste månaderna”, säger Annie Lööf.
”Jag har levt under väldigt tuffa omständigheter under ganska många år och framförallt har det kommit många till kännedom de senaste månaderna”, säger Annie Lööf. Bild: Anna Tärnhuvud

SD-nej har varit förankrat

Annie Lööf vill inte kommentera någonting om vilken väg hon tycker att C ska ta när en ny partiledare utses. Det måste hennes efterträdare bestämma över, slår hon fast.

Centerpartiet har under Lööfs ledarskap vägrat att samarbeta eller ta stöd av Sverigedemokraterna och har av detta skäl förordat Magdalena Andersson (S) som statsminister i stället för Ulf Kristersson (M).

Vägvalet har varit rejält förankrat inom C, menar Lööf.

– Vår position i svensk politik och vårt vägval är ett enigt beslut och väl förankrat och ett majoritetsbeslut om att vara en stark mittenkraft och inte ge SD något inflytande.

”Jag är orolig för den rädsla som jag vet att väldigt många med utländsk bakgrund känner över detta”, säger Annie Lööf om att SD är på väg att få inflytande över regeringsmakten.
”Jag är orolig för den rädsla som jag vet att väldigt många med utländsk bakgrund känner över detta”, säger Annie Lööf om att SD är på väg att få inflytande över regeringsmakten. Bild: Anna Tärnhuvud

Efter avgången kommer Annie Lööf att lämna riksdagen. Hon ser fram emot mer tid med sin familj.

– Jag kommer förmodligen jobba med samhällsförändring på något sätt, säger hon.

Centerpartiet ska inte bara välja en ny partiledare, man ska också genomföra en valanalys för att besvara varför partiet backat så kraftigt, framför allt på landsbygden. Några teorier i partiledningen är att C inte lyckats ge tillräckliga svar på människors oro för höga drivmedels- och energipriser.

LÄS MER:Annie Lööfs öde avgör S-strategi

LÄS MER:Här lämnar Magdalena Andersson in sin avskedsansökan

LÄS MER:V-toppens hårda ord: S härskade och söndrade

ANNONS