Annika Strandhäll om sambons död

I höstas lämnade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) regeringen efter att hennes sambo hastigt gått bort. I kvällens Skavlan i SVT talar hon ut.
– Thomas tog sitt liv, säger hon i programmet.

ANNONS
|

Det var i slutet av september förra året som det stod klart att Annika Strandhäll (S) lämnade posten som socialförsäkringsminister.

Hennes sambo hade hastigt gått bort en månad tidigare, hon tog en paus från regeringsarbetet och bestämde sig därefter att lämna.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, sa hon till DN.

Den tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) berättar om sambons död i kvällens Skavlan.
Den tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) berättar om sambons död i kvällens Skavlan. Bild: SVT

LÄS MER:Annika Strandhäll avgår efter sambons död

Hon berättade också att det hade varit en tuff tid och att det främst är för barnens skull hon kliver av sitt uppdrag.

"Chockartat och svårt"

I fredagens Skavlan berättar hon om sambons död.

ANNONS

– Thomas tog ju sitt liv. Det var väldigt chockartat och svårt, säger hon i programmet.

Hon berättar att hon själv under ett antal år som statsråd och minister ansvarat för frågor som psykisk ohälsa och självmord.

– Jag vet inte hur många gånger jag har rest land och rike runt, eller talat med media om vikten av att bryta stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.

Annika Strandhäll och hennes familj påverkades starkt av den norske författaren och konstnären Ari Behns död och hon och hennes barn tog därefter ett gemensamt beslut om att berätta om sambons självmord.

– Precis där, efter att ha pratat med barnen, kände vi: ja.

Ari Behn tog sitt liv på juldagen 2019 och hans norska prinsessan Märtha Louises dotter Maud Angelica Behn har hyllats för sin öppenhet om självmord.

Just den öppenheten berörde Annika Strandhäll, berättar hon i Skavlan.

Löfven: "Full respekt"

Efter Annika Strandhälls beslut att avgå i september skrev statsministern Stefan Löfven (S) på sin Instagram att har har full respekt och stor förståelse för hennes besked.

"Annika Strandhäll har arbetat hårt mot ekonomiska klyftor och för ökad jämlikhet och jämställdhet. Under hennes tid som statsråd har regeringens politik bidragit till att pensionärer, barnfamiljer och inte minst ensamstående föräldrar fått en bättre ekonomi."

ANNONS

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du eller någon du känner mår dåligt är det bra att ha någon att prata med. Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man kan vända sig till för att få hjälp och råd.

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21–06 och på www.jourhavande-medmanniska.se. Där finns också en chatt som är öppen 21–24 på söndagar.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den Göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/

ANNONS