Anton kom hem från långresa – möttes av drivor med skräp

Ett ”skräphelvete”. Det är vad som mötte Anton Nilsson när han kom hem efter nästan två år utomlands. Mannen som hyrt lägenheten var borta – kvar var drivor av tomburkar, matrester och annat skräp.
Nu har hans vänner startat en insamling som dragit in uppemot 80 000 kronor.

ANNONS
|

Efter nästan två år på resande fot i Barcelona och Sydamerika kom Anton Nilsson i måndags äntligen hem till Sverige. Men när han satte nyckeln i låset och klev in i sin lägenhet i Helsingborg möttes han av en bedrövlig syn.

– Min första tanke var: ”Har han åkt i väg och hämtat sopor bara för att förstöra?”. Men sen förstod jag att det är hans egen skit.

Det visade sig att den man som Anton Nilsson hyrt ut sin lägenhet till i andra hand hade fyllt lägenheten med skräp, vilket Aftonbladet var först att rapportera.

ANNONS

Möbler förstörda

– Det var hämtmatskartonger och en jävla massa burkar. Matrester överallt. Kycklingben och mjölkförpackningar. I vasken i köket var det liksom en sörja av fett och totalstopp. Och flugor, säger Anton Nilsson.

I lägenheten hittade han också en snöskyffel som verkar ha använts för att bana väg genom allt skräp. Sopberget luktar och möbler är förstörda.

– Det är en lukt av diverse äckliga saker. Men också en fuktig luft, liksom.

En förruttnelse i luften?

– Precis. Det var riktigt vidrigt. Jag har aldrig sett något liknande.

Knivrånad i Colombia

Anton Nilsson hade börjat ana oråd redan veckan innan han kom hem, eftersom det plötsligt blivit svårt att få kontakt med hyresgästen – som gjort sig onåbar via sociala medier. Men fram till dess hade allt funkat bra i kontakten.

– På flygplatsen på väg hem såg jag att han tagit bort alla sina kontaktuppgifter och han gick inte att nå. Då förstod jag att det var nåt konstigt – men inte att det skulle bli så här illa.

Anton Nilsson berättar att han hade längtat extra mycket efter att komma hem på grund av en obehaglig händelse veckan innan. Efter att ha ägnat de senaste 20 månaderna åt studier i Spanien och praktik på en välgörenhetsorganisation i Chile rundade han av långresan med två semesterveckor i Colombia.

ANNONS

Där blev han knivrånad.

Anton Nilsson kom nyligen hem efter att ha tillbringat nästan två år i Spanien och Sydamerika, där han pluggat spanska.
Anton Nilsson kom nyligen hem efter att ha tillbringat nästan två år i Spanien och Sydamerika, där han pluggat spanska. Bild: Privat

– Det började med att en kvinna dök upp och frågade efter cigg och tändare. Sedan kände jag helt plötsligt ett knivblad mot halsen. Då har en kille kommit upp bakom mig och håller en kniv mot halsen, medan hans kompis rycker min telefon, pengar ur min ficka och datorn ur ryggsäcken, säger Anton Nilsson.

Vänner har startat insamling

Efter vad han beskriver som den värsta veckan i sitt liv har Anton Nilsson fått mycket stöd av vänner och familj. Några av vännerna har startat en insamling för att hjälpa honom ekonomiskt. I nuläget är insamlingen uppe i mellan 70 000 och 80 000 kronor, berättar han.

– Nu ser jag något slags ljus i tunneln och är omtumlad av att så många vill hjälpa till.

Det är fortfarande oklart hur allvarligt skadad lägenheten är och exakt vad saneringen kommer att kosta.

– Saneringen kommer kosta tiotusentals kronor, och i princip alla möbler och köksutrustningen är förstörda. Sen kanske golvet är skadat, och lägenheten kan behöva målas om.

Anton Nilsson säger att han gjort en polisanmälan, men att han på lördagen fått besked om att ärendet lagts ner. Några pengar från hemförsäkringen verkar det inte bli.

ANNONS

– Försäkringsbolaget menar att min hemförsäkring inte täcker det hyresgästen gjort eftersom jag gett honom nycklar och låtit honom bo där. Men även om det stämmer så förstår jag inte hur min försäkring inte kan täcka till exempel möblerna som förstördes.

Peter Stark är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och säger att hemförsäkringar generellt inte täcker skador som orsakats av andrahandshyresgäster.

– Det beror helt enkelt på att han har bjudit in någon att bo i hans bostad. Så är det i alla försäkringar, och detsamma gäller om man till exempel har hantverkare eller gäster.

Anton Nilsson är tacksam för allt stöd han fått från sin omgivning.
Anton Nilsson är tacksam för allt stöd han fått från sin omgivning. Bild: Privat

Rörd över stödet: ”Magiskt”

Om det är något som Anton Nilsson tar med sig efter upplevelsen så är det att vara försiktig om man hyr ut i andra hand.

– Om man funderar på det tycker jag man ska kolla upp sin hyresgäst ordentligt.

Och en glädje över allt stöd han fått.

– Det är magiskt, faktiskt. Jag känner mig överväldigad och rörd av hur mycket folk ställer upp. Jag är oerhört tacksam över allt stöd och insamlingen, och blir det så att jag får pengar över så ska jag se till att de kommer till nytta för någon annan, säger Anton Nilsson.

LÄS MER:Flippa brinner för att hjälpa människor att rensa

LÄS MER:Folkes liv slutade i smuts – trots hemtjänst sex gånger om dagen

ANNONS