Bakslaget för SD – inte längre männens favorit

Nyamko Sabuni klev av och in trädde Johan Pehrson. Effekten på väljarna: Noll. Även Sverigedemokraterna bör vara oroliga eftersom de inte verkar ha gynnats av påskhelgens våldsamma upplopp, menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

”Jag bör vara statsminister”, sade Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson till GP tidigare i veckan.

Men det främsta målet är nog att klara sig kvar i riksdagen, och partiledarskiftet har inte tagit Liberalerna närmre fyraprocentsspärren. Det visar färska siffror från GP/Sifo.

Med ett stöd på 2,4 procent är vägen dit lång. Minst 100 000 nya väljare måste partiet locka de kommande månaderna.

– Det är en kalldusch såhär långt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Räcker inte att byta ledare

Han konstaterar att det här är den första stora mätningen efter partiledarskiftet, och att den i sig riskerar att skapa chockvågor in i partiledningen. Att det inte räcker att byta ledare och blicka framåt.

ANNONS

– Det i sin tur kan sätta igång mer eller mindre desperata åtgärder och utspel, säger han.

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Måns Langhjelm

Som en del i partiets ledning har Johan Pehrson och Nyamko Sabuni drivit samma politiska linje, kring sådant som hållningen till SD och januariavtalet, i det splittrade partiet.

– Partiet har återkommande problem att tala med en röst. Då hjälper det inte att byta ut en individ, medan det mesta i övrigt är ungefär som med Nyamko Sabuni, säger Jonas Hinnfors.

Kris för MP

Medan valet kryper allt närmre ser det ungefär lika illa ut för Miljöpartiet, som stannar på 2,9 procent.

– Klockan tickar för både Liberalerna och Miljöpartiet, säger Jonas Hinnfors.

Just nu överskuggas miljöfrågorna av sådant som Nato, upplopp och Rysslands krig i Ukraina. Jonas Hinnfors menar att väldigt lite tyder på att opinionen skulle skakas om till det bättre för MP.

– Var ska man få sina väljare ifrån? Det ser faktiskt väldigt mörkt ut.

Hjälper inte SD

Förra månaden syntes en tydlig Ukrainaeffekt för Socialdemokraterna som då ökade rejält. Den här månaden syns ingen signifikant ökning, men med 33 procent får partiet nu den högsta siffran i mätserien sedan mars 2014.

S är också det största partiet bland både män och kvinnor, liksom bland förstagångsväljare. Tidigare är det SD som varit störst bland männen, men förra månaden förlorade partiet förstaplatsen till S.

ANNONS

Delar av GP/Sifos aprilmätning gjordes under och efter kravallerna i svenska förorter.

– Man får förutsätta att Sverigedemokraterna hoppas att den typen av händelser ska passa dem, med kritiken mot islam och invandring, deras viktigaste fråga, liksom hårda tag mot brott, säger Jonas Hinnfors.

Men någon väljarrusch till partiet har det inte blivit. SD stannar på 18,2 procent, strax över valresultatet 2018. Jonas Hinnfors konstaterar att SD stått still ganska länge nu, och att man hade kunnat förvänta sig att påskhelgens kravaller skulle locka väljare till partiet.

– Det är oroväckande för SD om detta inte längre ger utslag i opinionen till deras fördel, säger Jonas Hinnfors.

Han påpekar att väljarna redan vet att SD vill se hårdare tag och stram invandring, och att det därför kan krävas annat än fler sådana utspel för att vinna nya väljare.

Han säger att partiet är mer av ett osäkert kort för väljarna när det gäller mer traditionella höger-vänsterfrågor, som skatter, skola, vård och omsorg, och hur partiet agerar i de här frågorna i ett potentiellt samarbete med M och KD.

– SD får fundera på vad man vill vara för parti, även om det är klart att man inte släpper ett etniskt homogent Sverige och hårdare tag.

ANNONS

LÄS MER:Liberalernas ödesmånader – så ska Pehrson rädda sitt parti

LÄS MER:Johan Pehrson (L): Jag bör vara statsminister

LÄS MER:Ebba Busch efter upploppen: ”Borde skjutit skarpt”

Såhär gjordes mätningen

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Kantar Sifos väljarbarometer bygger på 7175 intervjuer, gjorda 11–21 april , genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer.

Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

13,3 procent uppger inget parti.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS