Polis och räddningstjänst larmades till Säkerhetspolisens högkvarter i Solna i fredags. Arkivbild.
Polis och räddningstjänst larmades till Säkerhetspolisens högkvarter i Solna i fredags. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Bekräftat: Sensorer hos Säpo gav utslag för fosgen

Den dödliga gasen fosgen uppmättes i samband med den omfattande polisinsatsen vid Säpos huvudkvarter i fredags, enligt handlingar SvD har tagit del av.
Men att sensorer ska ha gett utslag bekräftar i sig inte att fosgen faktiskt funnits i området.
– Ett alternativ är naturligtvis att det bara har varit fel på givaren, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun.

ANNONS
|

Det var vid lunchtid, 12.29, som räddningstjänsten i fredags larmades om ett gaslarm från Säkerhetspolisens huvudkvarter i Solna.

De efterföljande timmarna spärrades ett stort område av. Boenden i området vittnade om en massiv insats med poliser iklädda gasmasker, samtidigt som de själva beordrades att hålla sig inomhus.

Bekräftat att det var fosgen

Åtta personer, varav flera poliser, fick under insatsen föras till sjukhus med vad som beskrevs som andningsbesvär.

Några timmar in insatsen rapporterade Expressen att stridsgasen fosgen detekterats av sensorer på taket till Säkerhetspolisens lokaler. Fosgen är en färglös gas, som bland annat användes under första världskriget, men gasen kan också uppkomma i samband med svetsning.

ANNONS

Uppgifterna om att det var fosgen som utlöste den omfattande polisinsatsen i fredags har inte bekräftats från myndighetshåll.

Svenska Dagbladet, SvD, rapporterar däremot att uppgifterna nu kan bekräftas av handlingar som tidningen har tagit del av.

Länsstyrelsens kallade till telefonmöten

Enligt SvD kallade länsstyrelsen i Stockholm under fredagseftermiddagen till två telefonmöten för att bilda sig en samlad lägesbild baserat på uppgifter från de olika aktörerna som deltog i insatsen.

I en rapport från det första mötet, klockan 14.45, står det enligt tidningen att ”Räddningstjänsten har uppmätt ämnet Fosgen (0,6 ppm) och under mötets gång framkom uppgifter om att det är avtagande uppmätta värden.”

– De hade en insats på plats under mötets gång. Vi fick då information om att det här värdet hade sjunkit till noll. Då försvann faran, säger Lena Maria Fritzberg, då tjänsteman i beredskap hos länsstyrelsen till SvD.

Länsstyrelsen förtydligade senare för tidningen att det var sensorer på Säkerhetspolisens tak som upptäckte gasen.

– Informationen kom från räddningstjänsten, men det var inte de som hade uppmätt gasen. Det var sensorerna på taket, säger Lena Maria Fritzberg.

När räddningstjänsten kom till platsen gjorde de egna mätningar. I ett mejl till SvD skriver räddningstjänsten i Stockholm att de genomförde mätningar men att ”ingen av dessa (eller något av våra instrument) indikerade något farligt ämne”.

ANNONS

Försvarsmakten: Vi stöttade polisen

Karin Lutz är presstalesperson på Säkerhetspolisen. Hon hänvisar frågor till räddningstjänsten i Stockholm, som hon menar är källan till SvD:s uppgifter om att det är bekräftat att det var fosgen.

– Det vi från Säkerhetspolisen kan säga är att räddningstjänsten avslutade insatsen efter att de konstaterade att det inte fanns någon gas vare sig inomhus eller utomhus på platsen, säger Karin Lutz till GP.

Under insatsen i fredags deltog även Försvarsmakten i ett inledande skede. Enligt kommunikationschefen Therese Fagerstedt stöttade Försvarsmakten polisen i utredningsarbetet.

–Det är ju en polisutredning som pågår. Det innebär att vi kanske inte ska kommentera det här i det här skedet. Men vi stöttade polisen inledningsvis med information, så pass mycket kan jag bekräfta, säger Therese Fagerstedt.

Expert skeptisk

Uppgifterna om att sensorer detekterat fosgen vid Säpos lokaler bemöts med skepsis av underrättelseexperten Joakim von Braun.

Att sensorer detekterat fosgen förklarar han inte betyder att gasen faktiskt funnits i byggnaden.

– Ett alternativ är naturligtvis att det bara har varit fel på givaren. Det ska man inte utesluta när det dyker upp konstigheter, säger Joakim von Braun till TT.

Fakta: Fosgen

Gasen fosgen är en färglös, mycket giftig gas som i låga koncentrationer doftar av ”nyslaget hö”. Fosgen används industriellt, huvudsakligen för framställning uretanplast via isocyanater. Mindre mängder används för framställning av polykarbonat och ogräsbekämpningsmedel.

Under första världskriget användes fosgen som stridsgas. Symtomen ”smyger sig på” och kommer först efter några timmar. Gasen skadar lungorna genom så kallade lungödem, vilket kan leda till döden.

Fosgen kan också uppkomma i samband med svetsning.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS