Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard Thomsen.
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard Thomsen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Beskedet till techbolagen: Upp till bevis

Nordens justitieministrar vill att sociala medieplattformar tar fram en handlingsplan för att motverka gängens rekrytering av unga.
– Det politiska tålamodet, inte bara här i Norden, är på väg att rinna ut, säger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard.

ANNONS

Ministrarna träffade på fredagen företrädare för Google, Meta, Snapchat och Tiktok på Krusenberg herrgård utanför Uppsala. Syftet var att sätta press på plattformarna att göra mer för att stoppa gängens rekrytering av unga för olika våldsbrott, inklusive mord.

Enligt Hummelgaard var mötet bra och bolagen konstruktiva och samarbetsvilliga. Ett uppföljningsmöte ska hållas om några månader i Köpenhamn. Då förväntar sig ministrarna att bolagen presenterar en handlingsplan.

Upp till bevis

– Vi har sagt mycket tydligt till de olika techplattformarna att det politiska tålamodet inte bara i Norden utan i hela världen är på väg att rinna ut, säger Hummelgaard.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att det blir "upp till bevis" för bolagen i Köpenhamn att komma med något konkret.

ANNONS

De fyra bolagen som var representerade på mötet försäkrar i ett gemensamt uttalande att de är engagerade i att hålla illasinnade aktörer och våldsamt innehåll borta från deras plattformar.

De pekar dock på att de problem som diskuterades på mötet kan ha sitt ursprung i andra plattformar än de som var på plats på fredagen. De anser även att gängens rekrytering är ett bredare samhällsproblem som förekommer i både den fysiska och digitala sfären.

Google, Meta, Snapchat and TikTok bjuder nu genom TechSverige in alla berörda aktörer till ett nordiskt forum för dialog och kunskapsutbyte. Ett första möte ska hållas innan årets slut.

Är nöjd med vissa steg

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han är nöjd "i så motto" att en del viktiga steg framåt har tagits.

– Men mycket arbete återstår, säger han.

Förutom techbolagens nordiska forum, pekar Strömmer på att ministrarna i Norden nu har skapat en "struktur" för informationsutbyte mellan de olika ländernas polismyndigheter men också i relation till de digitala plattformarna.

Ett problem är enligt Strömmer att de som rekryterar kriminella via öppna kanaler sedan flyttar över konversationen till krypterade tjänster som är svåra att komma åt. Han nämner till exempel Telegram.

Enligt Strömmer pågår en rad lagstiftningsprocesser nationellt som "ser på de frågorna".

ANNONS

– Vi får återkomma när vi har något konkret, säger han.

ANNONS