Björn vanligare i Västsverige

ANNONS
|

I veckan framkallades en film som tagits vid Kråks skjutfält utanför Karlsborg. Filmen är tagen från en stridsvagn under en övning där värmekamera användes. Den föreställer ett djur som rör sig snabbt, skrämd efter ett granatskott. Även om filmens kvalitet inte räcker för att säkerställa vilket djur det är frågan om, så bedömer flera experter att det är en björn.

- Det är högst sannolikt en björn. Gångarten, en kort galopp som övergår i trav, är typisk för björnar och visar bestämt att det inte är ett hjortdjur. Även om avståndet är stort, cirka 500 meter, så kan man via mätinstrument i stridsvagnen avgöra att djuret är minst en meter högt, säger Tommy Berglund, viltspårare och besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur.

ANNONS

Det var den 1 oktober, under en mörkerskjutning med ett pansarskyttekompani från P 4, Skaraborgs regemente, som en skytt upptäckte ett djur i värmesiktet. Bildsekvensen spelades in på video och bland annat har Naturvårdsverket nu fått en kopia för vidare utvärdering.

Ovanligt många rapporter om björnar har inkommit ända sedan i juni, då Tommy Berglund synade en riven kalv i Boråstrakten som troligen en björn varit på. Ett rivet föl i Elmestad, utanför Ulricehamn, den 23 september, är björnen också huvudmisstänkt för. 25-30 observationer från Västra Götaland och Småland, varav 15 i Västra Götaland, har kommit in sedan juni.

- Alla är förstås inte korrekta men det finns en röd tråd i observationerna där avstånden stämmer, säger Tommy Berglund.

Han har inte fått några björnrapporter alls från södra Sverige sedan år 2000. Då härjade en björn runt och blev riksbekant som Granfjällsbjörnen. Den rev 40 får på fyra månader för att slutligen avlivas i Värnamo.

- Sedan 1700-1800-tal hade björn inte funnits i hela södra Sverige. Men nu är stammen på väg söderut. Om 20-30 år är troligen björnen etablerad här, inte tidigare eftersom honorna helst inte flyttar på sig.

ANNONS