Centern samlar till blocköverskridande samtal om elpriser
Centern samlar till blocköverskridande samtal om elpriser Bild: Johan Nilsson/TT

C: Blocköverskridande avtal om elpriser innan valet

Mycket pekar på att vinterns elpriser kommer att slå alla tiders rekord. Nu uppmanar Centerpartiet till blocköverskridande samtal för att dämpa hushållens och företagens elräkningar – redan innan valet.

ANNONS
|

På torsdag är näringsutskottet inkallat till ett möte för att diskutera Sveriges elsituation. Där kommer Centerpartiet att lämna ett förslag om ett utskottsinitiativ som ämnar att omgående inleda blocköverskridande energisamtal.

– Vi vet att vi kommer att ha en ansträngd elsituation i vinter, och nu har det redan kommit många förslag på hur vi ska tackla det. För varje dag som vi inte gör något alls minskar vi möjligheten för oss att agera innan vintern kommer. Därför ser vi ett behov att diskutera samtliga förslag som ligger på bordet. Krissamtal behövs, säger Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Tidigare har intresset för blocköverskridande energisamtal varit ljummet bland riksdagens partier. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har tidigare bjudit in oppositionen för blocköverskridande samtal om energin först efter valet, och Moderaterna presenterade häromveckan ett eget förslag om ett högkostnadsskydd för hushållens elpriser efter norsk modell.

ANNONS

Varför tror du att partierna skulle vara intresserade av samtal nu så nära in på valet?

– För det här handlar inte om energifrågor på sikt, utan vilka åtgärder vi kan göra redan till vintern. Det är viktigt att vi har det på plats oaktat vilken regering vi har efter valet. Vi ser extrema priser redan nu och det lär bli värre framåt vintern, och lagstiftning tar tid, säger Nordin och fortsätter.

– Vi kan dessutom hamna i en situation som vid förra valet där regeringsprocessen tar tid. En övergångsregering får inte fatta sådana beslut som behövs tas.

Nordin pekar på hur kriget i Ukraina har drivit på energiprishöjningar, och hur andra europeiska länder nu fått ta till drastiska åtgärder för att klara av energiförsörjningen till vintern.

I Sverige handlar det dock om höga elpriser i första hand, inte om energiförsörjning i sig. Varför ska staten betala för marknadens elkostnader?

– Helt enkelt eftersom hushållen ska kunna betala sina räkningar och att våra företag fortsätter att vara konkurrenskraftiga. Vi kommer att behöva göra något för att folk ska kunna bo kvar i sina hem, och att företag inte behöver stänga ned sin produktion.

Rickard Nordin, energi- och klimatpolitiska talesperson i Centerpartiet.
Rickard Nordin, energi- och klimatpolitiska talesperson i Centerpartiet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiets egna förslag för att mota vinterns elprishöjningar i grind handlar framförallt om två åtgärder. Dels vill partiet se ett omställningsstöd till hushåll med direktverkande el, samt att Svenska kraftnät idkar så kallad mothandel – det vill säga att myndigheten upphandlar energi i de områden där det finns för lite.

ANNONS

– Vi har kraftvärme i Sverige i dag som bara går på halvfart eftersom att det inte är lönsamt att köra fullt ut, därför att vi har höga skatter på bio-olja som vi också borde ta bort. Då är det svårt att få kontinuitet i driften, och då behöver vi se till att det finns en mer kontinuerlig betalning, säger Nordin.

Omställningsstödet för hushåll med direktverkande el beräknar C till att kosta omkring 1,3 miljarder kronor. Pengarna för att Svenska kraftnät ska idka mothandel ska enligt Nordin komma från Svenska kraftnäts ökade kapacitetsavgiftsintäkter.

Samtidigt så har vi en hög inflation i Sverige. Skulle inte utbetalningar från staten riskera att spä på prishöjningar i ekonomin?

– Tvärtom, åtgärderna som vi föreslår skulle dämpa inflationen eftersom det dämpar prisökningarna. Dessutom är det stor skillnad jämfört med andra förslag som bara handlar om att sprida ut mer pengar. Här åtgärdar man grundproblemet, säger han.

Enligt Rickard Nordin skulle Centerpartiets två åtgärder spara in 5 000 kronor i månaden för ett typiskt hushåll som konsumerar 20 000 kilowattimmar energi.

LÄS MER:Uppgifter: Regeringen beredd att stötta med nytt elstöd i vinter

LÄS MER:Moderaternas energiförslag: Inför högkostnadsskydd

LÄS MER:SD-reklam i kollektivtrafiken rör upp känslor

ANNONS