Ordförande i Sveriges kommuner och regioner, SKR, Anders Henriksson, civilminister Erik Slottner (KD) och landshövding Per Bill vid pressträff om konsekvenserna för kommuner och regioner på grund av det försämrade säkerhetsläget.
Ordförande i Sveriges kommuner och regioner, SKR, Anders Henriksson, civilminister Erik Slottner (KD) och landshövding Per Bill vid pressträff om konsekvenserna för kommuner och regioner på grund av det försämrade säkerhetsläget. Bild: Ali Lorestani/TT

Civilministern om förhöjda säkerhetsrisker

Under fredagen höll civilminister Erik Slottner (KD) pressbriefing tillsammans med SKR och ordförande för landshövdingarna.
De betonade kommuners och länsstyrelsers roll i att förebygg och hantera kriser och oroligheter i samhället.

ANNONS
|

Efterverkningarna av koranbränningarna har skapat nya bekymmer inom olika områden av den svenska politiken.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har hållit samtal med ledare för olika muslimska länder, socialminister Jakob Forssmed (KD) har kallat till sig nationella representanter för olika trossamfund samtidigt som justitieminister Gunnar Strömmer (M) gör en översyn av ordningslagen.

Under fredagen hade turen kommit till civilminister Erik Slottner (KD) som då träffade Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt länsstyrelserna för ett samtal om hur man ska hantera de förhöjda säkerhetsrisker som finns på alla nivåer, samt garantera samhällets och medborgarnas säkerhet.

Efter mötet höll civilministern en pressbriefing tillsammans med SKR:s ordförande Anders Henriksson och Per Bill, ordförande för landshövdingarna.

ANNONS

– På mötet framkom önskemål om att staten ska tala enhetligt med en röst. Där har staten en läxa att göra – och länsstyrelserna spelar en viktig roll i att kommunicera statens budskap, säger Slottner.

Kommuner viktiga

Erik Slottner påpekade att oroligheter drabbar folk i kommunerna och att de därför har en viktig roll i arbetet för att förebygga och hantera kriser.

– Men alla 290 kommuner har inte samma förutsättningar att möta oroligheter. Små kommuner är inte lika robusta som större kommuner.

SKR:s Anders Henriksson anser dock att de flesta kommuner har en god förmåga att hantera kriser som uppkommer.

– Sen kan vi också ta hjälp av varandra och ansvariga statliga myndigheter. Vi drar också nytta av varandras erfarenheter. SKR har en viktig roll att fylla som en arena för diskussion och utbyte, säger han.

Vid mötet deltog också landshövding Per Bill, ordförande för landshövdingarna. Vid kris och extraordinära situationer ska de verka som en samlande kraft tillsammans med kommuner och regioner. De har även mandat att överta uppgifter och ansvar lokalt och regionalt.

– I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge är det viktigt att vi tillsammans utvecklar Sveriges beredskap. Länsstyrelsernas roll är att arbeta för att samhället ska fortsätta fungera även om det skulle råda kris eller krig. Det gör vi genom att skapa arenor för samverkan mellan olika aktörer, utbilda och ge stöd, inte minst till kommunerna. Det här är ett arbete som är högt prioriterat hos alla 21 länsstyrelser i Sverige, säger Per Bill.

ANNONS

LÄS MER:Polisen: Vi står väl rustade mot terror

LÄS MER:Säpo om korankrisen: Terrorhotnivån nära att höjas

ANNONS