En person på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har smittats av det nya coronaviruset – men hur personen smittats är okänt.
En person på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har smittats av det nya coronaviruset – men hur personen smittats är okänt. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Coronasmittad på okänt vis – sjukhus i stabsläge och personal i karantän

En person på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, som smittats av det nya coronaviruset, saknar känd koppling till tidigare fall eller utlandsresa.
Sjukhuset har samtidigt satt personal i karantän och gått upp i stabsläge.

ANNONS
|

Fram tills måndagen hade alla bekräftat smittade av det nya coronaviruset antingen smittats utomlands, eller varit i kontakt med en person som smittats utomlands.

I ett pressmeddelande går Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm nu ut med att en patient på deras sjukhus inte – vad som är känt – smittats på något av dessa sätt.

Däremot visar provsvaren, som kom söndag kväll, att personen insjuknat i just covid-19, som är sjukdomen som kan utvecklas av det nya coronaviruset.

LÄS MER:Hög risk för fler coronafall från utlandet

– Detta är en situation som vi är förberedda på. Vi arbetar nu brett, i samarbete med resurser från Smittskydd Stockholm, för att identifiera medarbetare och andra personer som eventuellt kan ha varit i nära kontakt, och stötta dem, säger Peter Holm, vd för Capio S:t Görans Sjukhus i pressmeddelandet.

ANNONS

Sjukhuset i stabsläge

Ytterligare en person ska ha kommit till sjukhuset i fredags, och misstänks också vara smittad på samma okända sätt. För den personen inväntar man fortfarande provsvar.

– Man kan tolka det som att det kan vara det första inhemska smittfallet, men vi vet inte ännu, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm till TT.

LÄS MER:Läkare oroad över hur större smittspridning ska hanteras

Båda personerna vårdas nu isolerat på infektionsklinik, samtidigt som sjukhuset har gått upp i stabsläge.

Enligt pressmeddelandet ska stabsläget möjliggöra ett snabbt beslutsfattande, samt underlätta samarbetet inom sjukhuset samt smittskyddsenheten.

Personal i karantän

Personal som haft kontakt med personerna har dessutom tagits ur tjänst och, enligt SvD, satts i karantän

– Vi har ett cirka 20-tal medarbetare som vi nu utreder huruvida de har varit nära de här två patienterna det rör sig om, säger chefläkaren Christian Kylander till TT.

LÄS MER:Viktor, 22, reste coronasmittad – vägrades test

Under måndagen bekräftade Region Stockholm 32 nya fall av det nya coronaviruset, vilket innebär att totalt 147 personer i regionen är konstaterat smittade.

Så här långt har majoriteten av de bekräftat smittade antingen varit i norra Italien, eller haft kontakt med en person som varit i norra Italien. Alla bekräftade fall, fram tills nu, har haft någon form av känd koppling till en utlandsresa.

LÄS MER:Coronafall utanför smittkedjorna har kunnat undgå upptäckt

LÄS MER:Förskola i Hisings Backa stängd efter coronasmitta

LÄS MER:Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

ANNONS