Peyman Kias dator, där Säpo hittade flera bilder på hemliga dokument från Säpo och Försvarsmakten, hörde till den avgörande bevisföringen. Arkivbild.
Peyman Kias dator, där Säpo hittade flera bilder på hemliga dokument från Säpo och Försvarsmakten, hörde till den avgörande bevisföringen. Arkivbild. Bild: Livsmedelsverket/Säkerhetspolisen

Dömde spionen Peyman Kia erkänner

Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri och grov obehörig befattning till livstids fängelse. Han dömdes mot sitt nekande, men inför hovrättsförhandlingarna erkänner han nu delar av anklagelserna, rapporterar TV4.
– Det var helt enkelt att svindla till mig pengar, säger han i förhör.

ANNONS
|

Under vintern pågick den uppmärksammade rättegången mot bröderna Peyman och Payam Kia, 42 och 35 år gamla, i Stockholms tingsrätt. De misstänktes för att under mer än tio år ha jobbat på uppdrag av Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

Båda männen dömdes. Peyman Kia nekande till brott, men Stockholms tingsrätt dömde honom till livstids fängelse för grovt spioneri och grov obehörig befattning.

Domen har överklagats och hovrättsförhandlingarna är planerade att börja på måndag. Enligt TV4 begärde Peyman Kia att få prata med Säkerhetspolisen, Säpo, i förhoppningen om att ”hjälpa utredningen framåt kring förhållanden som tidigare inte varit kända”.

Tv-kanalen skriver att han har gjort flera erkännanden.

ANNONS

– Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Det första tillfället, det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation. Och efter den informationen så fick jag ersättning. Sen var det kontakter fram och tillbaks. Och vid ett andra tillfälle så skickades åter information, den informationen var 100 procent falsk, det var hittepå. Och det var hittepå eftersom det kom detaljerade beställningar.

Handlade om pengar

Enligt TV4 ska han också ha sagt:

– Det var helt enkelt att svindla till mig pengar.

När Peyman Kia greps i september 2021 jobbade han som säkerhetschef på Livsmedelsverket. Men brottsmisstankarna om grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift rör hans tidigare arbetsgivare.

Under flera år jobbade Peyman Kia för Försvarsmakten, Säpo och Sveriges hemligaste underrättelseorgan KSI (Kontoret för särskild inhämtning) som är en del av Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten). När han greps i september 2021 jobbade han visserligen som säkerhetschef på Livsmedelsverket, men brottsmisstankarna rörde hans tidigare arbetsgivare.

För att skapa ett förtroende för den ryska underrättelsetjänsten ska han ha framhävt sin ”informationskapacitet".

LÄS MER:Spionhärvan i korthet: Detta har hänt

LÄS MER:Spiondomen: Peyman Kia döms till livstids fängelse

LÄS MER:Spiondom kommer överklagas: "Besvikelse"

LÄS MER:Spiondömd överklagar livstidsdom

ANNONS