MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, presenterade 2018 broschyren "Om krisen eller kriget kommer" vid en pressträff i Stockholm.
MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, presenterade 2018 broschyren "Om krisen eller kriget kommer" vid en pressträff i Stockholm. Bild: Pontus Lundahl/TT

Därför görs ny broschyr om kris och krig i Sverige

2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på regeringens uppdrag ut 4,8 miljoner exemplar av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till svenska hushåll. I november går en uppdaterad version av broschyren ut, dessutom i en utökad upplaga.

ANNONS
|

7 mars 2024 gav regeringen MSB i uppdrag att ta fram en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer.

Skälet till att regeringen gav MSB ett uppdrag att ta fram en uppdaterad variant av broschyren är ett förändrat säkerhetspolitiskt läge och det svenska Natomedlemskapet.

Sedan dess har myndigheten arbetat med att utvärdera den ursprungliga broschyren och färdigställa den nya.

Innehållet i broschyren bygger på råd om hur svenska hushåll bättre ska bli förberedda på allvarliga olyckor, extrema väder, IT-attacker eller militära konflikter.

MSB: ”Ett stort och viktigt uppdrag”

Den nya broschyren syftar också till att ge människor ytterligare kunskap om hur de bäst förbereder sig för olika kriser samt höjd beredskap och ytterst krig. Det skriver regeringen och MSB i pressmeddelande.

ANNONS

– Det är ett stort och viktigt uppdrag för MSB. Versionen från 2018 fick ett mycket gott mottagande både nationellt och internationellt och den har varit viktig för många människor, inte minst vid allvarliga händelser som Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina, sa Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB, i samband med att regeringsuppdraget meddelades i våras.

Hon tillade:

– Naturligtvis eftersträvar vi att även denna version ska få ett lika bra mottagande och bli användbar för många.

Carl-Oskar Bohlin (M) är minister för civilt försvar.
Carl-Oskar Bohlin (M) är minister för civilt försvar. Bild: Anders Wiklund/TT

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) motiverar behovet av broschyren med det allvarliga säkerhetspolitiska läget och Natomedlemskapet.

– Samtidigt som arbetet i regeringen och hos ansvariga myndigheter fortsätter för att stärka Sveriges motståndskraft, bygger det civila försvaret också på den enskildes beredskap. En uppdaterad version av broschyren kommer hjälpa i den uppgiften, sa minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin i mars.

Broschyren Om krisen eller kriget kommer ges ut vecka 47

2018 års broschyr skickades ut i brevlådor hos 4,8 miljoner svenska hushåll. Den nya versionen kommer att gå ut i en upplaga om 4,9 miljoner exemplar.

Precis som för sex år sedan kommer broschyren att tillgänglighetsanpassas och översättas på olika språk.

Leveransen av den nya broschyren kommer ske vecka 47, det vill säga mellan 18 och 24 november, meddelar MSB.

ANNONS

LÄS MER:Kriskalender ska stärka svenskars hemberedskap

LÄS MER:Eva Flyborg (L) vill att Göteborg utser en civil överbefälhavare

LÄS MER:Så många skyddsrum finns det i din kommun

ANNONS