En bärföretagare dömd till fängelse för grov människoexploatering åtalas nu för grova ekobrott. Bärplockaren på bilden har inte med texten att göra. Arkivbild.
En bärföretagare dömd till fängelse för grov människoexploatering åtalas nu för grova ekobrott. Bärplockaren på bilden har inte med texten att göra. Arkivbild. Bild: Fredrik Karlsson/TT

Dömd bärföretagare åtalas för grova ekobrott

I juli dömdes två bärföretagare till fängelse i två år och sex månader för nio fall av grov människoexploatering. Nu åtalas den ena för grova ekobrott kopplade till verksamheten, rapporterar P4 Västerbotten.

ANNONS

Mannen, som är i 40-årsåldern, har enligt åtalet bland annat lämnat in felaktiga momsuppgifter till Skatteverket i syfte att undgå att betala nästan två miljoner kronor i skatt mellan 2020 och 2022, enligt radion.

Tillsammans med en kvinnlig partner dömdes han i somras för att ha utnyttjat thailändska bärplockare i Västerbotten. Enligt Lycksele tingsrätt vilseleddes bärplockarna att tro att de skulle få minimilön enligt svenskt kollektivavtal och arbeta åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

I stället fick de enligt domstolen arbeta långa dagar utan ledighet och fick betalt per kilo, vilket resulterade i betalning på mellan 18 och 29 procent av den avtalsenliga lönen.

ANNONS

Domen överklagades och fallet prövas nu i hovrätten.

ANNONS