Efter springnotan i Malmö – fem döms till fängelse

Fem personer döms till fängelse av tingsrätten i Malmö för grovt bedrägeri. Detta efter en springnota på 82 000 kronor – som är ett av flera brott i en större bedrägerihärva runt om i hela Sverige, däribland i Göteborgsområdet.
– Jag är väldigt nöjd att tingsrätten delar min bedömning gällande både påföljd och att flera av bedrägerierna är av den arten att de ska betraktas som grova, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

ANNONS
|

Det var på juldagen i fjol som ett sällskap på 35 personer åt middag på restaurang Atmosfär i centrala Malmö. Bland annat beställde sällskapet in två flaskor champagne av märket Dom Pérignon, konjak, rom och drinkar, liksom 104 hot shots. Notan landade på totalt 82 157 kronor.

När det var dags att betala krävde sällskapet att restaurangen skulle fakturera en ideell förening. Då restaurangen inte gick med på det valde de huvudmisstänkta i ärendet att smita från platsen i en taxi.

I utredningen framkommer att fyra av de tilltalade varit med och bildat tre ideella föreningar med välgörenhetsändamål. Dessa föreningar har de åtalade sedan använt för att få kredit och handla på faktura hos olika hotell, restauranger och butiker runt om i hela landet.

ANNONS

– De har skapat kulisser som på pappret ser ut att vara legala ideella föreningar med en legal verksamhet. Då personerna själva är skuldsatta har de använt sig av föreningarna för att kunna handla på kredit och leva ett gott liv, säger kammaråklagare Henrik Nordquist och fortsätter.

– Inga av de enskilda beloppen når den gräns så att det ska betraktas som grovt bedrägeri. Däremot har jag tryckt på att brottet bör bedömas som grovt då det har skett systematiskt och planerat, samt med särskild förslagenhet då en ideell förening har skapats för skens skull i syfte att användas som brottsverktyg.

Döms till fängelse

Åtalet har totalt omfattat 32 olika gärningar begångna under perioden augusti 2022 till mars 2024. Bedrägerierna har ett värde på över en miljon kronor. Nu döms fem personer av Malmö tingsrätt till fängelse för en rad olika brott, bland annat grovt bedrägeri, bedrägeri och häleri.

En 43-årig man och en 31-årig kvinna döms till två års fängelse vardera. En 34 årig man döms till ett år och åtta månaders fängelse. En 37-årig kvinna döms till ett år och sex månaders fängelse.

En 29-årig kvinna som inte varit frihetsberövad i målet döms till ett års fängelse. Samtliga dömda ska betala skadestånd till flera av målsägande. Ytterligare en person som åtalats för häleri frias helt.

ANNONS

Slog till i Särö

I åtalet står flera verksamheter från en rad olika orter som målsägande. I Göteborgsområdet har ligan bland annat handlat möbler för drygt 190 000 från ett företag i Mölndal utan att betala. Gruppen har också via en av sina ideella föreningar bokat en konferens på Spahotellet Säröhus i februari i år.

– De bokade en konferens som bland annat inkluderade övernattning, middag och spabehandling. Sen har de utöver det handlat mer saker som sattes på notan. Totalt uppgår det till ungefär 35 000 kronor, säger hotellchefen Alexandra Rohr.

Redan när gruppen försökte boka konferensen var personalen misstänksamma. Men när man kollade upp namnet på den ideella föreningen kunde man koppla det till ett aktiebolag med samma namn utan några skulder, och lät därför bokningen gå igenom. När gruppen skulle checka ut ska kvinnorna i sällskapet ha försökt handla skönhetsprodukter och smycken för omkring 10 000 kronor på faktura, men då sa personalen i receptionen nej.

– Det är väldigt bra att de har dömts, för det skickar tydligt en signal till bedragare att man faktiskt kan åka fast för det. Då det är flera näringsidkare som står som målsägare får man en samlad helhetsbild, och det stärker ju medvetandet. Det är nog bra för alla egenföretagare, säger Alexandra Rohr.

ANNONS

LÄS MER:Skrev att han gillade Bandidos – bötad med 40 000 kronor

LÄS MER:Misstanken: Kvinnornas extrajobb – packare och postare

LÄS MER:Ryska pengar flödar till Sverige – trots sanktionerna

ANNONS