Den religiösa friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile visade sig, i SVT:s Uppdrag granskning ”Skola för guds skull”, vara långt ifrån unik i sitt slag.
Den religiösa friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile visade sig, i SVT:s Uppdrag granskning ”Skola för guds skull”, vara långt ifrån unik i sitt slag. Bild: Jonas Lindstedt/ Per Wahlberg

Elever från hela landet - kristna skolorna gav oss men för livet

Efter GP:s stora avslöjande om hur den religiösa miljön på Hällebergsskolan i Ljungskile legat till grund för psykisk ohälsa och självmordsförsök visar nu SVT:s Uppdrag granskning att fenomenet förekommer i hela landet.

ANNONS
|

Efter att GP granskat den religiösa friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile 2018 kan nu SVT:s Uppdrag granskning i serien ”Skola för Guds skull” visa att samma fenomen med konfessionella inslag i undervisning förekommer på friskolor runt om i hela landet. I granskningen vittnar elever från skolor runt omkring i Sverige hur skolgången på religiösa friskolor lett till långvarig psykisk ohälsa och självmordsförsök bland elever.

Uppdrag gransknings serie lyfter också fram skolinspektionens svårigheter med att komma tillrätta med missförhållandena.

Samma typ av brister lyfte GP 2018 i sin granskning av Hällebergsskolan. Exemplet lyfts fram i Uppdrag gransknings serie.

ANNONS

I programmet hävdar dock Lars Brandström, talesperson för Kristna friskolerådet, att GP:s granskning av Hällebergsskolan endast var en ”tidningsanka”, byggd på gamla uppgifter, samt påhittade berättelser från eleverna.

– Man har gjort en tuppfarm av en fjäder, säger han i programmet.

Michael Verdicchio är den journalist på GP som avslöjade den konfessionella undervisningen och missförhållanden på Hällebergsskolan i Ljungskile. Granskningen belönades med Guldspaden 2018. Han tycker att det är anmärkningsvärt att Kristna friskolerådet, efter så många år, fortfarande inte vill kännas vid de allvarliga bristerna som uppdagades i samband med granskningen.

”Skrattretande och skrämmande”

– Jag tycker att det är skrattretande att kalla det för tidningsanka. Det är skrämmande, ovärdigt att fortfarande hålla på att förneka när det finns så mycket bevis. Det är ett slag i ansiktet på alla elever som vittnat helt öppet om det här, säger Verdicchio.

I samband med GP:s granskning 2018 besökte Skolinspektionen Hällebergsskolan som kunde bekräfta allvarliga brister.

– Många elever trädde fram, personal på Barn- och ungdomspsykiatrin slog larm om att många barn begick allvarliga självmordsförsök och skolinspektionen slog till, säger Verdicchio och fortsätter:

– Vad är det som krävs för att man ska ta eleverna på allvar?

Hällebergsskolan bemöter kritiken

I Uppdrag granskning bemöter Hällebergsskolan kritiken om att elever farit illa som en följd av deras undervisning i ett mail: ”Vi beklagar självklart sådant som varit misstag bakåt, de som farit illa av det ska känna vårt stöd och vi står inte för något som kan ha varit destruktivt eller nedbrytande.”

ANNONS

Uppdrag gransknings serie ”Skola för Guds skull” i fyra delar sänds på SVTplay. Den visar att de andliga inslagen i religiösa friskolor är ett utbrett problem och att Hällebergsskolan i Ljungskile inte är unik i sitt slag.

– Att se Uppdrag granskning var som att kastas tillbaka i tiden när jag gjorde granskningen på Hällebergsskolan, men det visade också tydligt att det är ett mycket större problem än bara där. Att samma problem återkommer är jätteallvarligt och att Skolinspektionen inte upptäcker det tyder på något av ett systemfel, säger Michael Verdicchio.

LÄS MER:Här är GP:s granskning av Hällebergsskolan

LÄS MER:Efter granskningen: Sandra hoppades på en ursäkt

LÄS MER:Efter inspektionen: Elevernas hårda kritik mot kristna skolan

ANNONS