Polischefen Erik Nord välkomnar Dambergs besked.
Polischefen Erik Nord välkomnar Dambergs besked. Bild: Olof Ohlsson

Erik Nord välkomnar hemliga tvångsmedel

Polischefen Erik Nord välkomnar regeringens besked om att hemliga tvångsmedel ska utredas.
– Det kan göra att vi förhindrar brott redan på planeringsstadiet, säger han.

ANNONS
|

På en pressträff på fredagen meddelade inrikesministern Mikael Damberg (S) att polisen framöver kan få använda hemlig övervakning mot gängkriminella i ett tidigare skede vad som tillåts idag.

En utredning ska tillsättas om det är möjligt att använda hemlig kameraövervakning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation redan i underrättelseskedet för vissa grövre brott.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, välkomnar beskedet från inrikesministern.

– Jag tycker att det är alldeles utmärkt, säger han.

Han konstaterar att den svenska lagstiftningen bygger på att en person begår ett brott vid ett tillfälle, och att det utifrån det är rimligt att det ska krävas en brottsmisstanke för hemliga tvångsmedel, eftersom det är ett stort intrång i människors integritet.

ANNONS

LÄS MER:"Kommer få stor betydelse för polisen"

Men när det gäller gängkriminaliteten är det annorlunda.

– När det blir en organiserad maffialiknande verksamhet där andra utför brott åt personer på en högre nivå i organisationen behöver vi komma tillrätta med det genom att undersöka förhållandet på ett annorlunda sätt än det traditionella. Då behövs det här medlet, säger Erik Nord.

Han påpekar samtidigt att man behöver vara medveten om rättssäkerheten och att det därför är bra att lagändringen först utreds innan den kan träda ikraft.

– Men jag ser väldigt positivt på att man benar ut det här.

På vilket sätt kan det här hjälpa polisen?

– Under vissa omständigheter, som vi inte har problem att beskriva för andra, förekommer planering av grov brottslighet. Vi upptäcker det kanske först när det finns en brottsmisstanke. Har vi tillgång till det här kanske vi hittar personerna och har möjlighet att förhindra brott redan i planeringsstadiet.

LÄS MER:Damberg presenterar nya verktyg i brottsbekämpningen

LÄS MER:Utskott pressar regeringen för ökad avlyssning

LÄS MER:Få fällda trots flitigt använt hemligt tvång

ANNONS