Varg på Skansen i Stockholm. Arkivfoto.
Varg på Skansen i Stockholm. Arkivfoto. Bild: Jonas Ekströmer/TT

EU-ja till minskat skydd för vargen

En klar majoritet av EU:s medlemsländer vill sänka vargens skyddsstatus i Europa.
– Äntligen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

ANNONS

EU-ländernas ambassadörer gav på onsdagen sitt klartecken till att föreslå en ändring av Europarådets så kallade Bernkonvention om skydd av växter och djur. Ett formellt beslut från EU:s ministerråd väntas under torsdagsmorgonen.

– Det kommer ju leda till att vi får det enklare att förvalta vargen. Man sänker skyddsstatusen något från "strikt skyddad" till "skyddad" och förhoppningsvis gör det det enklare att fortsätta regeringens ambition att ha en lägre vargstam i Sverige, konstaterar Kullgren.

Resultatet kan bli att det blir lättare att tillåta vargjakt i merparten av EU:s länder – och att Sverige därmed slipper att dras inför EU:s domstol för den jakt som redan genomförts i flera år.

ANNONS

– Det har ju varit ett pågående ärende med en del brevväxlingar under tiden i en mängd olika frågor, men det är klart att det här är ett steg i rätt riktning: att man kan förvalta vargen något enklare, säger landsbygdsministern.

En ändring av Bernkonventionen kan tidigast genomföras i början av december och behöver sedan även följas av en ändring av EU:s art- och habitatsdirektiv.

Fakta: Vargskydd i Europa

EU:s art- och habitatsdirektiv slår fast att varg endast får dödas under strikta villkor och särskilda förhållanden. Skyddet gäller i stort sett hela EU, utom i ett antal länder i främst östra Europa, norra Finland och delar av Spanien och Grekland.

Sveriges vargjakt har länge ifrågasatts av EU-kommissionen, som dock ännu inte dragit Sverige till EU:s domstol i frågan.

Vargstammen i EU beräknas till omkring 19 000 djur.

ANNONS