Sareks nationalpark ligger i Jokkmokks kommun och är cirka 2 000 kvadratkilometer stor.
Sareks nationalpark ligger i Jokkmokks kommun och är cirka 2 000 kvadratkilometer stor. Bild: Anders Humlebo/TT

Expert: Sarek ställer höga krav på vandrare

Sveriges största nationalpark Sarek kräver stor förberedelse och kunskap inför vandring. Går man vilse är man svår att hitta.
– Det är ett jättestort område och i den stora fjällvärlden blir folk väldigt små, säger fjällräddaren Mats Bergsten.

ANNONS

Två personer gav sig förra veckan ut på vandring i Sarek och eftersöktes från onsdagen som saknade innan de kunde meddela sig med omvärlden på torsdagseftermiddagen.

Nationalparken består av ett enormt ödemarksområde, med tuff fjällterräng och över 2 000 meter höga toppar och nästan hundra glaciärer, indelat i olika bergsmassiv. Däremellan ligger stora dalgångar som knyter ihop landskapet.

Den alpina fjällräddaren Mats Bergsten har själv vandrat i Sarek, men också varit där på skarpa uppdrag och övningar.

– Det är helt fantastiskt, det mesta är helt orört. Man är ute och känner fjällvärlden på riktigt, det är charmen med Sarek.

Höga krav på vandraren

Att vandra i Sarek ställer krav på besökaren, man måste kunna läsa av terrängen.

ANNONS

Det finns endast några få broar över vissa vattendrag och inga markerade leder eller stigar att följa. Det som finns är djurstigar, främst renstigar. Åratal av vandringar mellan betesland har ristat in renarnas väg i landskapet.

– För det mesta får man vada över bäckar och vattendrag. Man behöver vara van att röra sig utanför rösade leder, kunna navigera själv och hitta bra platser för att vada där det inte är för djupt eller för strömt, säger Bergsten.

Det är inte lika vanligt att vandra i Sarek som kring till exempel Kungsleden, enligt Bergsten. Ska man vandra i nationalparken måste man bära med sig all utrustning själv. Det finns inga stugor och ingenstans att fylla på proviant.

– Det enda man kan hitta där är vatten och kanske lite bär. Så de flesta som vandrar i Sarek brukar vara väl förberedda.

– Det är inte vanligt att man går vilse här men det händer ju såklart.

Väder spelar in

Mycket har att göra med vädret. Om det blir dimma eller busväder kan man få dålig sikt och då blir det svårt att navigera och man kan hamna snett. Och utan färdstråk att följa och leta vid är det svårt att hitta vilsna vandrare och man söker främst från helikopter.

ANNONS

Friluftskläder har ofta samma färger som naturen: grått, grönt, vitt, svart och brunt. Men färgglada kläder, ett färgglatt tält eller något annat som utmärker sig från färgerna runt omkring är jättebra om man vill bli hittad, enligt Bergsten.

– Är de inte i rörelse eller i färgglada kläder är det väldigt svårt att se folk, säger han.

Det viktigaste är dock att tala om hur man tänkt gå och lämna en färdbeskrivning till någon som inte är med på vandringen, samt tala om när man väntas vara tillbaka.

Fakta: Sarek nationalpark

Nationalparken är 1 970 kvadratkilometer stor och ligger i Jokkmokks kommun i Lappland.

År 1909 inrättades de första nationalparkerna i Sverige, Sarek nationalpark var en av dessa.

Det är en av få nationalparker i Sverige där det inte finns några bekvämligheter för besökarna.

Sarek nationalpark är en del av världsarvet Laponia.

Här har samer bott och följt renens vandringar sedan urminnes tider. År 2013 återfick samerna renskötselrätten i hela nationalparken.

Källa: sverigesnationalparker.se

ANNONS